Informativni dnevi na Celjskem dobro obiskani (foto in video)

18. 02. 2013 17:32

Minuli konec tedna so na srednjih šolah in fakultetah po vsej Sloveniji potekali informativni dnevi, kjer so se bodoči srednješolci in študentje seznanjali z izobraževalnimi programi in ostalimi informacijami, ki jim bodo v pomoč pri odločitvah za nadaljnje izobraževanje. Tudi mi smo obiskali nekaj šol – največji šolski center v državi Šolski center Celje, I. gimnazijo Celje, Šolski center Šentjur, Gimnazijo Celje – Center in Šolski center Rogaška Slatina ter preverili obisk in strnili mnenja bodočih dijakov in ravnateljev.

Že na začetku lahko ugotovimo, da trenutne razmere v gospodarstvu vplivajo tudi na odločitve celjskih osnovnošolcev, saj je v porastu zanimanje šolarjev za poklice računalniški in strojni tehnik, tehnik mehatronik, še vedno pa je veliko zanimanje po tehniški gimnaziji. Dober obisk so beležili tudi na I. gimnaziji Celje ter na Šolskem centru Šentjur, zadovoljni pa so tudi na Gimnaziji Celje – Center.

Ob tem je potrebno poudariti, da so na vseh obiskanih šolah odlično poskrbeli za t.i. informatorje, ki so bodoče dijake in njihove starše usmerjali in jim pomagali, da so se znašli v prostorih, kjer še večina od njih nikoli ni bila. Pri pripravi na informativne dneve je sodeloval celotni kolektiv šole – tako učitelji kot dijaki.

Informativni dan, ko šole in fakultete odprejo vrata učencem, njihovim staršem, študentom in tudi javnosti, je torej namenjen predstavitvi življenja in dela izobraževalne ustanove, projektov, ekskurzij in številnih drugih obšolskih dejavnosti. Na nekaterih šolah so posebej skrbno pripravili predstavitev pouka ter eksperimentalnega dela dijakov pri pouku.

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) so se devetošolci informirali o treh izobraževalnih programih, ki se izvajajo na tej šoli: gimnazija, umetniška gimnazija – likovna smer in predšolska vzgoja. Na GCC so z obiskom devetošolcev na letošnjih informativnih dnevih zadovoljni.

Miha Koren, devetošolec z Osnovne šole Štore, je o informativnem dnevu na GCC povedal naslednje: »Šola je zelo zanimiva, učilnice so prostorne in svetle. Program mi je bil zelo všeč, prav tako profesorji in učenci. Na informativne dneve ne grem nikamor drugam, na GCC pridem stoprocentno!«

Ira Lončar, devetošolka, ki obiskuje I. OŠ Žalec, pa je svoj vtis o GCC opisala takole:  »Šola je zelo zanimiva, najbolj sta mi bila všeč rap in petje, pa tudi vaša himna gre hitro v uho. Profesorji so kul, tudi učenci. Mogoče pridem na Center, danes grem še na Kajuha in Lavo.«

Na Šolskem centru Rogaška Slatina za vpis v 1. letnik v prihodnjem šolskem letu razpisujejo dva oddelka programa Splošna gimnazija in en oddelek v programu Tehnik optik. Ob tem obžalujejo odločitev pristojnega ministrstva, da za prihodnje šolsko leto ne razpiše programa Tehnik steklarstva.

Na informativnih dneh so zainteresiranim osnovnošolcem in njihovim staršem najprej predstavili šolo in njen utrip. Dijaki so pripravili predstavitveni film in kratek kulturni program, v katerem se je obiskovalcem predstavila šolska glasbena skupina. Pozdravila jih je tudi ravnateljica, profesorica Anita Pihlar.

V drugem delu so predstavili programe, ki jih izvajajo – tako njihov obvezni kot izbirni del, dejavnosti obveznih izbirnih vsebin, dijaški dom … Po skupnih predstavitvah so si obiskovalci lahko ogledali še predstavitvene ure pouka pri nekaterih predmetih in prakso pri optikih.

Na šoli med svojimi prednostmi poudarjajo možnost individualnega pristopa do vsakega posameznega dijaka, dobre rezultate, ki jih dosegajo njihovi dijaki, pisano paleto interesnih dejavnosti, kjer lahko vsak najde nekaj zase.

Z zanimanjem za gimnazijski program so zaposleni na ŠC Rogaška Slatina zelo zadovoljni, nekoliko manj za program Tehnik optik. Kljub temu upajo, da bo vpis v oba programa dosegel ali presegel njihova pričakovanja.

Vabljeni k ogledu video posnetkov, kjer lahko prisluhnete izjavam ravnateljev treh srednjih šol v Celju, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij, ki smo jih posneli na informativnih dneh.

[simpleviewer width=100% height=700 id=321]

Foto: Katarina Tadina, Tanja Rupnik in eH

Video: eH

Besedilo: T. R., M. P., E.H.

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 5,825 seconds.