Injekcijske igle pod mostom – zajec v grmu ali glava v pesku?


Kaj storiti če najdemo odvržene igle, kako preventivno ukrepati in kako pristopati k problematiki odvisnosti in odvisnikov v družbi?

Pred kratkim so bile v skupini na družabnem omrežju Facebook objavljene fotografije rabljenih injekcijskih igel, ki jih je neznani odvisnik odvrgel pod savinjski most pri Razvojnem centru na ulici XIV. divizije. Odzivi v komentarjih so bili večinoma negativni, kmalu pa se je pojavila še ena slika odvrženih igel, tokrat najdena na Hudinji.

Igle, najdene na Hudinjskem hribu (foto: Martin Galun - facebook Cjele, Cjele!)
Igle, najdene na Hudinjskem hribu (foto: Martin Galun – Facebook Cjele, Cjele!)

»Ne pozabimo, da gre pri odvisnosti od drog za bolezen in sami uporabniki drog običajno niso krivi, da so postali odvisniki. Kljub norosti, ki jo v njih vidimo, bodimo drug do drugega strpni in prijazni, saj nikoli ne vemo s čim se posameznik bori. Sama lahko iz svoje dolgoletne izkušnje narkomanije povem, da me je nazadnje rešila ljubezen, ki je mnogo let v svetu odvisnosti nisem bila deležna,« pove Lina, ki je kalvarijo odvisnosti od trdih drog ter odvajanja od njih prehodla tudi sama, sedaj pa deluje v okviru društva Narcotics Anonymous, ki pomaga odvisnikom na poti osvobajanja iz krempljev trde droge.

»Odvisnik se običajno svojega vedenja niti ne zaveda, zato ga kričanje, zmrdovanje ali agresivno vedenje ne bo doseglo. Dosegla pa ga bo prijazna beseda in sočutje, ki sta v svetu zablod in iluzij narkomanije prej izjema kot pravilo. Odvisnosti nikar ne obsojajmo, bodimo strpni drug do drugega

O tem, kaj storiti, če na tleh najdemo odvržene injekcijske igle, pa pove, da načeloma gre za medicinski odpadek, in da »previdnost pri ravnanju z odpadki ni odveč. Predlagam, da se odvrženih igel ne dotikamo, saj s tem tvegamo lastno zdravje, za odmaknitev teh pokličemo pristojne inštitucije«.

Sicer pa v okviru celjske metadonske ambulante deluje tudi program, v okviru katerega pridejo uporabljene igle iskati na dom odvisnika.