Iz tovornjaka v Celju skočila dva Afganistanca, v gozdovih Balkana tabori več sto migrantov


Kljub poostrenem nadzoru na slovenski južni meji, ki je hkrati tudi schengenska, mnogi ilegalni migranti še vedno najdejo pot iz Balkana proti državam zahodne in severne Evrope.

Danes okrog osme ure zjutraj je na parkirišče enega od celjskih podjetij zapeljal bolgarski avtoprevoznik z namenom da razloži pripeljani tovor. A pri tem sta iz parkiranega tovornega vozila izskočila dva moška, za katera se je izkazalo, da gre za ilegalna prebežnika.

Zaposleni so ju zadržali do prihoda policije, ki je ugotovila, da gre za mladoletna Afganistanca brez dokumentov. V tovorno vozila sta najverjetneje vstopila v Šidu, v Srbiji, kjer je bolgarski voznik počival.

Oba sta v Sloveniji zaprosila za azil.

Letos je do konca aprila v Sloveniji za mednarodno zaščito zaprosilo že 254 migrantov, od tega 75 Afganistancev, 38 Sircev, 27 Pakistancev, 23 Alžircev, 21 Turkov itd.

V “BALKANSKI DŽUNGLI” PREŽIJO NA VSTOP V EU

Balkanska migrantska pot je uradno zaprta, a v gozdovih na meji med Srbijo in Hrvaško taborijo mladi Maročani, Afganistanci, Pakistanci, Sirci in drugi, ki iz noči v noč iščejo svojo priložnost za vstop v deželo sanj, Evropsko unijo, poroča spletni medij www.domovina.je.

Slednje jim ravno ne uspeva, saj so policisti zelo pazljivi in tudi neusmiljeni. Srbska policija redno uničuje njihove bivake in šotore ter jih skuša odvrniti od potikanja po obmejnih gozdovih.

V “balkansko džunglo,” kot sami pravijo pogozdenem območju na srbsko-hrvaški meji, so večinoma so prišli iz Beograda, potem, ko so oblasti zaprle tamkajšnje centre ter migrante preselile na razne druge lokacije po Srbiji.

Številni so v strahu, da bi jim omejili gibanje, iz novih bivališč nemudoma zbežali. Nekateri kampi so namreč zaprti sprejemni centri, v katerih so pogosto zelo slabi pogoji za življenje.

(fotografija je simbolična)

carraro-fest-2017-polsi-klik