Izidi volitev za predsednika države: V drugi krog Logar in Pirc Musar. Kako smo volili na Celjskem?


Mimo je predsedniška volilna nedelja. Ob 19. uri so se namreč po vsej državi zaprla volišča, na katerih je imelo 1.694.445 volivk in volivcev možnost izbirati novega predsednika Republike Slovenije. Volivcem se je ponujalo sedem kandidatov, Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Kdo bo naslednik Boruta Pahorja bo pokazal šele drugi krog v katerem se bosta kot kaže pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar.

Drugi krog glasovanja na volitvah predsednika oziroma predsednice republike bo 13. novembra 2022.

Na posebni spletni strani Državne volilne komisije je dostopnih več podatkov o poteku volitev.

Volivce obveščamo, da bodo v nedeljo, 13. novembra 2022, med 9.00 in 17.00 uro po lokalnem času, volišča vzpostavljena na naslednji diplomatskih predstavništvih in konzulatih: Generalni konzulat (GK) v Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, Veleposlaništvo (VP) v Atenah, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Tokiu, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.

Zaprtih je 3183 volišč po državi, na katerih so lahko slovenski volivke in volivce oddali glas za enega izmed sedmih kandidatov, ki so se tokrat ponudili za funkcijo predsednika Republike Slovenije.

Kako smo volili v Sloveniji in na Celjskem?

Neuradni izidi kažejo, da je največ volivk in volivcev prepričal Anže Logar, ki je prejel okoli 34 % glasov. Na drugem mestu je Nataša Pirc Musar z okoli 27 % glasov. Sledijo Milan Brglez z okoli 16 % glasov, Vladimir Prebilič z okoli 10 % glasov, Sabina Senčar z okoli 6 % glasov, Janez Cigler Kralj z okoli 4 % glasov in Miha Kordiš z okoli 3 % glasov. Anže Logar, ki je sicer slavil v vseh volilnih enotah in skoraj vseh volilnih okrajih, je zmagal tudi v obeh celjskih okrajih. V VO Celje 1 je dobil prepričljivih dobrih 39 % glasov, v VO Celje 2 pa je le za las premagal Natašo Pirc Musar. V spodnji tabeli preverite podrobne rezultate, ki jih sproti osvežujemo.

Kot kaže se bosta v drugem krogu predsedniških volitev pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar.

Volilna udeležba je trenutno pri 51,07 %.

Volilna udeležba do 16. ure je bila 34,78 %, so sporočili iz Državne volilne komisije. Glas je torej oddalo že 589.261 volivk in volivcev. V volilnem okraju Ljubljana center je bila volilna udeležba do 11. ure najnižja v državi, bila je 23,51 %. Najvišja je bila v volilnem okraju Jesenice, in sicer 30,34 %.

V volilnem okraju Celje 1 je bila udeležba 34,88 %, V volilnem okraju Celje 2 pa 31,10 %. V volilni enoti Celje je bila udeležba do 16. ure 35,42 %. Med volilnimi enotami je bila najvišja volilna udeležba v VE Kranj s 36,70 %, najnižja pa v VE Maribor 32,28 %.

B.S.