Jane’s Walk 2014: Celje – urbani sprehod po starem mestnem jedru (foto in video)


janes_walk_2014_1Letos je zavod Metro SR že tretje leto zapored organiziral urbane sprehode v okviru svetovnega gibanja ”Jane’s Walk”. V približno poldrugo uro trajajočih vodenih sprehodih po mestnih četrtih sprehajalce v prvi vrsti ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakodnevnih opravkih in izpostavljajo učinek, ki ga lahko imajo pešci na urejanje mestnega prostora. Letošnji urbani sprehodi “Jane’s Walk” so se v Celju odvijali kar tri dni, s prvim so pričeli v sredo, 7. maja, drugi je bil v četrtek, 8. maja, tretji pa bo v petek, 9. maja.

Celje se torej letos že tretjič pridružuje globalni akciji urbanih sprehodov, ki pod imenom ”Jane’s Walk” po celem svetu potekajo vsako leto v začetku meseca maja. Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, celjski sprehod pa je prav tako kot ostali sprehodi po svetu ozaveščal o pomenu mest in medsebojnem povezovanju prebivalcev.

Urbani sprehodi so v prvi vrsti namenjeni povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko ter spodbujanju pripadnosti območju bivanja. V praksi pa se je izkazalo, da med drugim odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo. Slednji so vabljeni k oblikovanju pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Udeleženci so na prvi sprehod po kareju 9 krenili iz Krekovega trga.
Udeleženci so na prvi sprehod po kareju 9 krenili iz Krekovega trga.

Prvi urbani sprehod v Celju je potekal na temo “Živeti v starem mestnem jedru“. Sprehod sta vodila dr. Mojca Furman Oman in mag. Gorazd Furman Oman. Sprehajalci so odgovore na številne vprašanja (na primer: kakšno je življenje v mestu danes, kje ga vidijo v prihodnosti, kaj lahko posamezniki kot lastniki zemljišč oz. kot stanovalci in uporabniki sami storijo za večjo kvaliteto bivanja v mestnem jedru in druge) iskali na primeru “kareja 9”, na območju med Levstikovo, Stanetovo, Cankarjevo in Aškerčevo ulico.

Sprehoda se je udeležilo lepo število udeležencev – nekaj stanovalcev mestnega jedra, strokovnjakov, predstavnikov Zavoda za varstvo kulturne dediščine, predstavnikov Mestne občina Celje in Mestne četrti Center, direktor Nepremičnin Primož Brvar, ki je bil med drugim deležen številnih vprašanj s strani udeležencev. Med sprehodom so si udeleženci izmenjali mnenja o kareju 9 in na pločniku simbolično, kar s kredami, izvedli nekaj referendumov o pomembnejših vprašanjih.

janes_walk_2014_4

V četrtek, 8. maja, pa je bila tema urbanega sprehoda “Sobivanje in ekologija urbanega“, pri čemer so se udeleženci osredotočili na dostopnost in mobilnost v centru mesta, predvsem za gibalno in senzorno ovirane, kot tudi za družine z malčki v otroških vozičkih. Presojali so urbanistično urejenost mesta ter ugotavljali, kako je to primerno za razne oblike pešačenja in sprehajanja. Sprehod je potekal od Krekovega trga po Stanetovi ulici, Vodnikovi ulici, Gledališkem trgu, Trgu celjskih knezov, Muzejskem trgu, Glavnem trgu, do Krekovega trga.

janes_walk_2014_3

V petek, 9. maja, pa bo potekal izobraževalno-ozaveščevalni sprehod z mapiranjem dreves v centru Celja. Rdeča nit sprehoda bo “Drevesa – pljuča mesta“. S projektom želijo vzpodbuditi razprave o vprašanjih, povezanih s prihodnjim zelenim urbanim razvojem mesta.

Pred kamero smo med sredinem sprehodom povabili dr. Mojco Furman Oman, ki nam je zaupala zanimivosti letošnjega projekta Jane’s Walk. Prisluhnete ji lahko v spodnjem video posnetku. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, nastalih na sredinem pohodu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=560]

v/t/f: eH

polsi-pf-celje-klik