Kaj je iztekalo v Hudinjo iz Etola? (dopolnjeno)


Danes je v potoček, ki se po nekaj deset metrih izliva v Hudinjo iz tovarne v Škofji vasi, ki smo jo nedavno poznali kot Frutarom Etol, sedaj pa se imenuje Tastepoint Slovenija, iztekala rumena snov.

Občanka Nina Majcen je vse skupaj dokumentirala in vzela tudi vzorec. Po njenem opažanju, po izobrazbi je tudi biotehnologinja, snov, ki je iztekala mimo čistilne naprave neposredno v potoček, ni imela naravnega vonja.

S prijatelji je kontaktirala tako podjetje, ki se takrat ni odzvalo, kot tudi okoljski inšpektorat in podala prijavo.

V bližini je bila tudi oseba, ki je povedala, da se takšen izpust ni zgodil prvič.

O nadaljevanju bomo poročali.

Leta 2018 je ameriška multinacionalka International Flavors & Fragrances (IFF) kupila izraelski prehrambeni koncern Frutarom, ki ima v Sloveniji v lasti celjski Frutarom Etol in lendavsko Vitivo. Januarja 2021 se je podjetje, ki je v 100 % lasti Frutarom Schweiz AG, preimenovalo v Tastepoint Slovenija. Septembra so odprli nov, 20 milijonov evrov vreden proizvodni obrat, ki naj bi zagotavljal učinkovito proizvodnjo visoko kakovostnih izdelkov, dobre delovne pogoje in tudi nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.

V letu 2021 je imelo podjetje 103 milijone evrov prihodkov (leto pred tem 79 mio) ob 234 zaposlenih, ustvarili pa so 18,5 milijonov evrov dobička.

Dodano naknadno

Po četrtkovem poročanju Dela je v podjetju Tastepoint prišlo do napake v sistemu in da je v potok stekla tekočina, ki jo v žargonu imenujejo multisola in da ni nevarna za okolje.

K razreševanju okoliščin je aktivno pozval tudi celjski poslanec Miha Lamut.

B.R., foto: Matej Bombač