Kaj razglasitev stopnje zgodnjega opozarjanja pri oskrbi z zemeljskim plinom pomeni za Celje?

12. 07. 2022 20:00

Z današnjim dnem je Agencija za energijo kot pristojni organ za zagotavljanje zanesljive oskrbe z zemeljskim plinom razglasila stopnjo zgodnjega opozarjanja.

Agencija za energijo iz javno dostopnih informacij spremlja dobave zemeljskega plina po dobavnih poteh, ki vplivajo na dobavo plina v Slovenijo in vključujejo tudi dobavo po plinovodu Severni tok 1.

Kakšen vpliv bodo morebitne motnje oskrbe z zemeljskim plinom imele na Celje? Lahko v knežjem mestu pričakujemo redukcije?

Na Agenciji za energijo mirijo, da prenos plina do Slovenije trenutno poteka nemoteno, prav tako je nemotena oskrba s plinom v Sloveniji. Kljub temu agencija z razglasitvijo stopnje zgodnjega opozarjanja obvešča javnost, zlasti odjemalce zemeljskega plina, da bi lahko v prihodnje v primeru nižjega pretoka zemeljskega plina iz Rusije nastopile tudi motnje pri oskrbi z zemeljskim plinom. “Ali bodo motnje nastale in v kakšnem obsegu ali trajanju, v danem trenutku ne moremo z gotovostjo odgovoriti,” pravijo na agenciji.

Zaradi naštetega pozivajo odjemalce k racionalni rabi zemeljskega plina. Agencija ob tem obvešča industrijske odjemalce, da če bodo razmere zahtevale razglasitev višje stopnje krize, lahko pride do prekinitve dobave ali zahteve po preklopu na uporabo nadomestnih energentov. “Dobavitelji in industrijski odjemalci naj redno spremljajo dogajanja in stanje na trgu z zemeljskim plinom in razmislijo o alternativnih možnostih, ki lahko v primeru motenj oskrbe prispevajo k znižanju odjema,” svetujejo na agenciji.

Kako lahko motnje vplivajo na ogrevanje v Celju?

Čeprav gre trenutno zgolj za zgodnje preventivno opozorilo, nas je zanimalo, v kakšni meri lahko morebitne motnje v dobavi zemeljskega plina vplivajo na prebivalce Mestne občine Celje. So lahko posledice za knežje mesto milejše, glede na to, da je glavni vir za vročevodno omrežje Toplarna Celje, ki toploto in električno energijo proizvaja iz odpadkov in blata iz čistilne naprave, drugi vir je nabava toplote iz Furnirnice Merkscha, kjer imajo veliko kotlovnico na biomaso, šele zadnji in rezervni vir pa ostaja zemeljski plin? Lahko kljub temu pričakujemo redukcije?

“Agencija za energijo je stanje zgodnjega opozarjanja razglasila predvsem kot mehanizem, s katerim se pripravljamo na morebitna zaostrovanja na področju dobave zemeljskega plina,” pojasnjujejo v Energetiki Celje in dodajo, da je bil remont plinovoda Severni tok 1 napovedan in kot takšen ne vpliva na pričakovane dobave zemeljskega plina. “Dobave v Evropo so stabilne, prav tako so skladišča razmeroma polna in se še naprej polnijo, zato trenutno ni predvidenih nobenih redukcij, omejevanj ali spremenjenih režimov ogrevanja,” zagotavljajo v Energetiki Celje.

Dodajajo, da tudi sicer zemeljski plin v strukturi energentov daljinskega sistema ogrevanja predstavlja manjši delež, zato lahko v Energetiki Celje ohranjajo cene relativno nizke in je daljinsko ogrevanje v Celju med najcenejšimi v Sloveniji.

“Cene zemeljskega plina na evropskih borzah so podvržene tako povpraševanju, ki ostaja visoko, kot ponudbi, ki je v zadnjih mesecih manjša in zato se cene gibljejo na zelo visokih nivojih. Kot dobavitelj zemeljskega plin smo močno podvrženi stroškom nabave zemeljskega plina za nadaljnjo porabo, ki močno negativno vpliva na naše poslovanje, zato so pred začetkom ogrevalne sezone novi dvigi prodajnih cen zelo verjetni,” so na koncu še pojasnili v celjski družbi, ki skrbi, da so meščani Celja pozimi na toplem.

B.S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 0,856 seconds.