Mirko Tuš se bo verjetno izognil stečaju, a bo obdržal zgolj nekaj odstotkov trgovske skupine

22. 11. 2016 13:56

tus-planetPotem ko je bil holding Tuš finančnim upnikom (Abanki, Addiko Bank in skupini NLB) konec prejšnjega leta dolžan še okrog 396 milijonov evrov (35 milijonov pa še dobaviteljem), imajo sedaj banke upnice čakanja dovolj in nameravajo do konca leta prodati večino terjatev in hkrati poiskati dokapitalizatorja, poroča slovenski poslovni tednik Finance.

Slednje pomeni, da stečaja skupine Tuš verjetno ne bo, po navedbah Financ pa naj bi Mirku Tušu po odprodaji terjatev ostalo zgolj nekaj odstotkov lastništva v trgovskem delu holdinga.

Banke naj bi na trg poslale 300 milijonov evrov finančnih terjatev do skupine Tuš, pri čemer naj bi bili glavni mogoči kupci mednarodni skladi.

Interes za nakup terjatev naj bi obstajal, vendar po zelo nizkih cenah. »Če bodo banke terjatve lahko prodale za manj kot 70-odstotni diskont, bo to velik uspeh,« Finance navajajo mnenje poznavalcev.

Trenutno je po podatkih Financ okrog 15 institucijonalnih vlagateljev oddalo nezavezujočo ponudbo in nekateri izmed njih izvajajo skrbni pregled poslovanja holdinga, pri čemer naj bi šlo za dolgoročne vlagatelje, ki so pripravljeni v poslovanje skupine vložiti tudi dodatna sredstva. V drugi fazi sledi poziv k oddaji zavezujočih ponudb.

Mirko Tuš je do sedaj sam že prodal Tušmobil, Planet Center Tuš v Kopru, Tuš Oil ter v upravljanje oddal kinematografske dejavnosti, sedaj pa naj bi pospešil še prodajo nepremičnin po trgih nekdanje Jugoslavije. 

Če prodaja terjatev in dokapitalizacija uspeta, naj bi Mirko Tuš obdržal nekaj odstotkov trgovske skupine, so neuradno izvedeli na Financah.

Celoten prispevek Financ si lahko preberete tukaj.

staro-novo-vojnik-thumb2

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 17,172 seconds.