Kaj si lahko ogledate na letošnjem sejmu MOS 2016 Celje: (foto in video)


49_mos_celje_2016_1Včeraj je premier Miro Cerar odprl že 49. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti v Celju. Sejem tudi letos ponuja vpogled v domače in tuje gospodarstvo, ob vsem tem pa tudi številne novosti. Krivulja zanimanja razstavljavcev za predstavitev na sejmu se po besedah organizatorjev strmo vzpenja, na letošnjem sejmu se jih bo predstavilo več kot 1500, ki prihajajo iz 35 držav.

Premier Miro Cerar napovedal boljše čase za gospodarstvo

Letošnji sejem je slavnostno odprl slovenski premier Miro Cerar, ki je v nagovoru izpostavil, da se Slovenija tudi zaradi MOS-a vse bolj odpira in vabi tuja podjetja, k čemur dovolj zgovorno pričajo številke, ki po njegovih besedah gospodarstvu napovedujejo boljše čase. MOS je primerjal z izložbenim oknom, ki ponuja vpogled številnim slovenskim podjetjem. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete tukaj:

Slovenski podjetniki sicer slišani, a malokrat uslišani

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je na odprtju 49. MOS-a izpostavil pomen tovrstnega sejma, ki za obrtnike in podjetnike še vedno predstavlja izjemen pomen. Po njegovih besedah zagotovo ne more fizičnega stika nadomestiti kaj drugega.

H gospodarski rasti so po njegovem največ prispevali prav podjetniki in obrtniki, ki pa so s strani vlade neuslišani, kar se mu ne zdi logično, saj je rast gospodarstva sorazmerna z rastjo dobrih življenjskih razmer v družbi.

Nagovoru Branka Meha, ki je podal nekaj kritik in opozoril, lahko prisluhnete tukaj:

MOS v svoji zgodovini delil usodo gospodarstva

Zbrane je nagovoril tudi celjski župan Bojan Šrot, ki je napovedal, da bo letošnji sejem potekal v dobrem in pozitivnem vzdušju, kar pripisuje dobri gospodarski rasti in nižji brezposelnosti v Sloveniji, dobro pa gre tudi savinjskemu in celjskemu gospodarstvu.

MOS je po njegovih besedah skozi vso svojo zgodovino delil usodo gospodarstva, vse od svojih začetkov, ko je bil kot skromna obrtna razstava, pa do danes, ko je obogaten s številnimi obsejemskimi dejavnostmi.

Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete tukaj:

MOS ponuja prave nasvete, dobre nakupe in nove posle

Izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d. Robert Otorepec je izpostavil, da so v Celjskem sejmu zadnji dve leti priče znova povečanemu zanimanju za razstavljanje. V nekoliko slabši kondiciji po njegovih besedah še vedno ostaja področje gradbeništva, a ostale panoge vlivajo optimizem, ki ga potrjujejo domači statistični kazalci.

Tudi letos MOS ponuja najbolj celovito ponudbo, ki je letos nadgrajena s številnimi novostmi, med katerimi je letos notranja oprema oz. pohištvo. Poleg brezplačnih nasvetov v MOSovih svetovalnicah je letos večja ponudba kulinarike, še bogatejša pa je letos ponudba kamping in karavaning opreme.

Nagovoru izvršnega direktorja Otorepca lahko prisluhnete tukaj:

Da gospodarska kriza vendarle popušča, pa priča rekordna udeležba tujih razstavljavcev na letošnjem MOSu, med katerimi so tudi Kitajci, ki pripravljajo največjo skupinsko predstavitev ob Hrvaški, Indiji, Srbiji, Tajvanu in Venezueli. Poleg omenjenih velja omeniti še Kanado in Veliko Britanijo ter prvič tudi Ukrajino. Opaziti pa je vračanje številnih domačih podjetij na sejem.

49_mos_celje_2016_2

Prvič se v tako velikem obsegu na sejmu predstavlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, katerega predstavniki bodo vse sejemske dni na voljo za posredovanje informacij o delovnih področjih ministrstva. Ministrstvo bo dnevno pripravljalo tudi pogovore s predstavniki uspešnih slovenskih podjetij in predstavljalo primere dobrih praks.

Dnevne vstopnice po 16. uri nižje 

Vse do sobote bo mogoče MOS obiskati med 9. in 19. uro, zadnji dan, v nedeljo, pa do 18. ure. Obiskovalci se lahko s parkirišč ob Dvorani Zlatorog do prireditvenega prostora os petka do nedelje pripeljejo z brezplačnim sejemskim avtobusom.

Dnevna vstopnica za MOS za odrasle stane 7 evrov, za upokojence 5,5 evra in za učence, dijake in študente 4, 5 evra. Družinska vstopnica stane 10 evrov, po 16. uri 8 evrov. Tudi za ostale vstopnice bo cena po 16. uri nižja, parkiranje pa bo po tej uri brezplačno.

49_mos_celje_2016_3

Dogajanje in ostale informacije 49. MOS-a lahko spremljate tukaj (klik!).

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na 49. MOS.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=1030]

tek-zalec-polsi-klik