Kaj so delavci VOC-a iz cisterne zlivali v zemljo? (foto, video)

08. 03. 2021 17:23

Strah Celjanov, da podjetje VOC Komunala d.o.o. v jame na območju drevesnega parka iz cistern izliva strupene snovi, ki bi lahko pomenile dodatno okoljsko in zdravstveno obremenitev, se je vsaj po pojasnilih podjetja izkazal za neutemeljen. Primer je sicer romal tudi na Inšpektorat RS za okolje in prostor, ki zadevo obravnava.

Na družbenih omrežjih je v teh dneh zaokrožil posnetek na katerem je razvidno, kako iz tovorne cisterne delavci podjetja VOC Komunala d.o.o. v jamo izkopano na območju drevesnega parka izlivajo temno tekočo snov. Posnetek je bil pospremljen s številnimi komentarji zaskrbljenih in ogorčenih občanov. Ti so namreč izrazili bojazen, da gre za strupeno snov, ki se jim bo preko podtalnice skozi vodovodne cevi vrnila v njihova domovanja.

Ker so občani zaradi okoljskih bremen, ki Celje spremljajo že desetletja, na tovrstne dogodke razumljivo še posebej občutljivi, smo se za pojasnila obrnili na pristojne.

Na MOC za dogajanje izvedeli na družbenih omrežjih, VOC Komunala miri občane, primer pa obravnava tudi inšpekcija

Za pojasnila glede dogajanja na območju drevesnega parka smo se obrnili na Mestno občino Celje, podjetje VOC Komunala d.o.o. ter okoljski inšpektorat.

Kot so nam pojasnili na MO Celje, so bili z zadevo seznanjeni preko posnetkov na družabnih omrežjih. Vse kar so nam zato v zvezi s tem lahko povedali je, da so bili zgolj obveščeni o podani prijavi na okoljsko inšpekcijo, kjer kršitev obravnavajo.

So nam pa iz podjetja VOC Komunala d.o.o. pojasnili aktivnosti s posnetka. Kot nam je pojasnil direktor Anton Turk, njihovo podjetje za naročnika izvaja čiščenje in urejanje območja na lokaciji bivši Ingrad Gramat, d.d. pri čemer čistijo tudi vse jaške in zbiralnike meteornih voda. “Ker jaški in zbiralniki več let niso bili v uporabi, se je v njih nabrala precejšna količina biološko razgradljivega listja, vejevja in peskov, ki so organsko že zgnili,” je dodal in verjetno z odgovorom vsaj delno pomiril občane.

Z inšpektorata za okolje in prostor so nam naknadno sporočili, da je bil “dne 4. 3. 2021 opravljen izredni inšpekcijski pregled na kraju, kjer naj bi prišlo do izlitja neznane črne snovi vendar ni bilo ugotovljeno, da bi se tam nahajala neznana črna snov. Ponovno je bil opravljen inšpekcijski pregled dne 11. 3. 2021 pri čemer je bilo ugotovljeno, da je bil del zemljišča, kjer so se v času prvega pregleda nahajali manjši kupi zemlje in kamenja, zravnan (kupi so bili poravnani) in na velikosti cca 1 m², debeline 5 cm se nahaja neznana črna sipka snov brez vonja. Ugotovitveni postopek se nadaljuje,” so zapisali.

B.S., foto in video: FB Iztok Skok

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,407 seconds.