Kaj vse počnejo celjski mestni svetniki med sejami MOC?


Celjski mestni svetniki so se »posodobili«. Namesto kartončkov po novem na sejah uporabljajo posebno elektronsko glasovalno napravo. Mestna občina Celje je zanjo plačala malo manj kot 6 tisoč evrov. Njen osrednji namen je predvsem skrajšati čas za preverjanje prisotnosti svetnikov in prešteti njihove glasove, so nam pojasnili iz Službe mestnega sveta.

A kljub vsej »elektroniki« smo na sejah opazili nekaj nerodnosti. Nekateri mestni svetniki, predvsem starejši, se namreč še niso povsem navadili na nov sistem glasovanja, nam je povedal Primož Brvar iz vrst SD.

Na marčevski seji se je na primer med enim in drugim glasovanjem nenadoma spremenilo število prisotnih, čeprav se v tem času ni spremenilo število svetnikov  v dvorani. »Razlike v številu ‘prisotnih’ svetnikov nastajajo zato, ker vsi s klikom vedno ne potrdijo svoje prisotnosti,« so za Celje.info povedali v pristojni službi.

Sicer pa novinarji na sejah mestnega sveta iz zadnjih vrst opazimo marsikaj. V oči najbolj bodejo spletne strani, ki jih svetniki obiskujejo v času, ko njihov kolega za govorniškim pultom vneto razpravlja o neki zadevi.

Nekateri brskajo za informacijami, da bi govorcu lahko argumentirano odgovorili. Drugi berejo spletno pošto. V informacijski dobi od ljudi na vodstvenih položajih pač težko pričakujemo, da nimajo drugih obveznosti, kot poslušati že stokrat prežvečena vprašanja brez repa in glave…

Med izbranci ljudstva pa najdemo tudi takšne, ki med sejami preko spleta spremljajo objave na družabnih omrežjih, klepetajo in pregledujejo objavljene statuse in fotografije svojih prijateljev… A ker seje običajno trajajo nekaj ur, si tudi ti svetniki slabih 230 evrov sejnine zagotovo zaslužijo…

Splet jemlje potrebno pozornost nekaterih svetnikov, pri obravnavi gradiv so nezbrani in marsikdo se sprehaja po spletu, je za Celje.info potrdila Marijana Kolenko iz SD.

Janko Požežnik iz SDS pa tudi ugotavlja, da se nekateri (vedno isti) svetniki sej udeležujejo nepripravljeni in govorijo o dogodkih izpred 30 let, kar ni korektno do tistih, ki so na seje pripravljeni. Vprašanja smo sicer posredovali še drugim svetniškim skupinam, a njihovih odgovorov nismo prejeli.

Služba mestnega sveta ni pristojna nadzorovati delo svetnikov med sejami. Pa čeprav nekateri uporabljajo občinske računalnike, kupljene z denarjem, namenjenim za delovanje klubov svetnikov. Vse zato, da bi kar najbolj zmanjšali stroške papirja, printanja in nenazadnje pošiljanja obsežnih gradiv za seje.

Od leta 2006, ko so začeli gradiva objavljati na spletni strani, so uspeli število kopij celotnih izvodov zmanjšati iz 120 na manj kot 15, razmišljajo pa celo, da bi morali svetniki, ki zahtevajo tiskano gradivo, to tudi plačati, so nam še povedali v Službi mestnega sveta.

t: Špela Kumer, f: ŠK & itec-audio.si