Kako bodo lastniki poslovnih prostorov v Celju pomagali svojim najemnikom?


Mineva mesec dni odkar je bila v Sloveniji razglašena epidemija novega koronavirusa. Ukrepi, ki so sledili prizadevanjem po zajezitvi širjenja bolezni covid-19, so dodobra zarezali v naš običajen ritem življenja, poleg tega pa so zaustavili tudi dobršen del gospodarstva.

Med najbolj prizadetimi panogami so tako gostinstvo, trgovine z neživilskim blagom, frizerstvo, in podobne dejavnosti, ki so odvisne od obiska ljudi. Prihodkov v teh panogah v zadnjem mesecu praktično ni, ostali pa so stroški, katerih velik delež predstavljajo tudi visoke najemnine za poslovne prostore.

Povprašali smo tri večje lastnike poslovnih prostorov v Celju (MOC, Citycenter in Tuš), ali bodo na kakršenkoli način pomagali najemojemalcem, ki trenutno preživljajo težke čase.

Epidemija novega koronavirusa je zaradi sprejetih vladnih odlokov povzročila velik upad gospodarskih aktivnosti. Predvsem prodajalci neživilskega blaga, gostinci in drugi ponudniki storitev, katerih eksistenca je odvisna od obiskovalcev njihovih lokalov, so praktično čez noč ostali brez prihodkov.

Še težji je položaj tistih, ki lokalov nimajo v lasti in morajo za uporabo poslovnih prostorov plačevati drage najemnine, ki predstavlja velik mesečni finančni zalogaj.

Po najnovejših podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije je namreč lani najemnina za 1m² poslovnih površin v obliki lokalov v Celju znašala 12,2 €. Če je bila lani velikost povprečne oddane površine v Celju 155m², ugotovimo, da najemniki lokalov po Celju za mesečno najemnino v povprečju plačujejo 1.891 €.

Cena najema pisarn, delo katerih so vladni odloki sicer prizadeli manj, je nekoliko nižja. Najemnina za 1m² poslovnih površin v obliki pisarn v Celju znaša 6 €. Povprečna velikost najete pisarne v Celju je 49m², kar pomeni, da znaša povprečna mesečna najema pisarne v Celju 294 €.

MOC v okrepitev subvencij, Citycenter v odlog plačila najemnin, Tuš še ne ve

Ker so najemnine predvsem za lokale zelo visoke, nas je zanimalo ali oz. kako bodo nekateri večji lastniki poslovnih prostorov v Celju pomagali svojim najemnikom, da jih plačevanje visokih stroškov najemnin v obdobju nezmožnosti poslovanja, ne bi spravilo v še težji položaj.

Mestna občina Celje namerava okrepiti subvencije za pomoč ghospodarstvu. “Na Mestni občini Celje razumemo stisko naših občank in občanov, društev, podjetij in samozaposlenih. To še posebej velja za najbolj ranljive skupine in tiste, ki se zaradi nastalih razmer poleg splošne negotovosti in skrbi za zdravje soočajo tudi s poslovno in finančno negotovostjo zaradi izpada prihodkov. Zato bomo okrepili subvencije, ki jih preko javnega razpisa namenjamo za pomoč gospodarstvu in z nediskriminatornimi ukrepi pomagali vsem, ki bodo pomoči potrebni.”

Citycenter Celje najemnikom do preklica omogoča odlog plačila najemnin: “V Citycentru Celje smo zaradi epidemije virusa COVID-19  kot prvi ukrep za naše najemnike sprejeli do preklica odloženo plačilo najemnine vključno z obratovalnimi stroški za april 2020. S tem bomo zagotovo pomembno prispevali k ohranitvi likvidnosti omenjenih podjetij. Prav tako vlagamo velike napore v zmanjševanje stroškov obratovanja nakupovalnega središča pri vseh dobaviteljih in ostalih deležnikih, ki predstavljajo obratovalne stroške.

Trenutno še ni znano, kakšen bo nov sveženj vladnih ukrepov za pomoč maloprodajnim in storitvenim podjetjem ter gostincem. Glede na državno pomoč in trajanje vladnih ukrepov za zajezitev virusa bo dokončni dogovor znan po koncu epidemije.”

Iz Tuša so nam posredovali zgolj skop odgovor, ki se glasi: “Naše odločitve o znižanju najemnin še nismo sprejeli.”

V drugem vladnem protikorona paketu napovedano subvencioniranje najemnin

Po prvem mega protikorona paketu Janševa vlada na polno pripravlja že drugi sveženj ukrepov za blažitev posledic koronavirusne krize v gospodarstvu.

Da med drugim predvideva tudi pomoč podjetnikom Država bi pomagala podjetnikom pri plačevanju najemnin za poslovne prostore. Vlada bi subvencionirala do 70 odstotkov najemnine ali omogočila odlog plačila.

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)

B.S.