Kako bodo zadnji epidemiološki ukrepi vplivali na stojnice in izvedbo letošnjega Pravljičnega Celja in Pravljične dežele


Odprtje Pravljične dežele v Celju se bo zgodilo 12. decembra, snovalcem le te pa obilo preglavic povzročajo tudi spreminjajoče se epidemiološke razmere in posledično spreminjanje vladnih ukrepov za zajezitev širjenja bolezni covid-19.

Ker za božično-novoletno tržnico v Celju velja tržni red, hiške so namreč razkropljene po mestnem središču, s čimer so želeli organizatorji preprečiti ljudem, da bi se zbirali oziroma srečevali v večjem številu, nas je zanimalo, kako zadnji vladni odloki vplivajo na potek Pravljičnega Celja oz. Pravljične dežele.

Zadnji vladni ukrep, ki se nanaša na sejemsko dejavnost in božično-novoletne stojnice, ki bodo v prazničnem decembru postavljene v več slovenskih mestih, tako pravi, da se izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti dovoljuje na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra.

Še najbolj pa bo na dogajanje zagotovo vplivala odločitev, da strežba hrane in pijače na stojnicah, z izjemo tradicionalne priprave in strežbe pečenega kostanja, ne bo dovoljena oz. bo izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se bo izvajala gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač pa mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

Organizatorji morajo pri sejemski prireditvi na odprtih površinah zagotoviti tudi enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda.

Gostinci zapirajo vrata svojih hišk v Pravljičnem Celju

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje (ZCC) bo spoštoval vladni odlok za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Na območju božično-novoletne tržnice, ki je od začetka razpršena po več ulicah mestnega središča z namenom preprečevanja zbiranja in srečevanja množic, so pri hiškah s ponudbo postavljeni stebrički, ki označujejo vhod oziroma izhod. “S tem smo ločili območje tržnične prodaje in ulice. O odpovedi tržnice nismo razmišljali,” pove Kristijan Erjavec z ZCC. Dodaja, da so vse ponudnike znova opomnili, da morajo preverjati pogoj PCT pri vseh obiskovalcih hišk.

“Zaradi razpršenosti Pravljičnega Celja po celotnem mestnem jedru smo že pred sprejetim odlokom dnevno komunicirali s ponudniki na božično-novoletni tržnici in jih opominjali na preverjanje pogoja PCT, postavili smo tudi table, ki opozarjajo na trenutno veljavne ukrepe, ter vzpostavili tržni red. Z odlokom je prepovedano izvajanje gostinske ponudbe na odprtih površinah, kar pomeni, da z današnjim dnem gostinci zapirajo vrata svojih hišk v sklopu Pravljičnega Celja,” razlaga Erjavec in doda, da je trenutno negotova le organizacija Pravljične Dežele, saj bodo spoštovali ukrepe, ki bodo v veljavi v tistem času.

“Kovidno Pravljično Celje” več kot polovico cenejše od “Nekovidnega Pravljičnega Celja”

Okvirni stroški letošnjega Pravljičnega Celja so 40.000 evrov, približno enako je Pravljično Celje stalo lani. V primerjavi z letom 2019, ko covida-19 pri nas še ni bilo, je “Kovidno Pravljično Celje” več kot polovico cenejše kot “Nekovidno Pravljično Celje”, ki je za razliko od zadnjih dveh let ponudilo vrsto koncertov na prostem, silvestrovanje ter drug spremljevalni program. Organizacija Pravljičnega Celja je tako leta 2019 stala približno 100.000 evrov.

Tudi Pravljična dežela se mora prilagajati aktualnim spremembam

Ukrepi so še najbolj prizadeli dogajanje v Prvljični deželi, ki se v drugi polovici decembra dogaja v sklopu Pravljičnega Celja. Kot nam je pojasnila avtorica idejne zasnove Pravljične dežele Vladimira Skale, se glede na vladne ukrepe in glede na epidemiološko sliko, vsi organizatorji pripravljajo in prilagajajo.

Pravljična dežela, ki v ‘normalnih časih’ ponuja vrsto pestrega dogajanja za vse generacije,  tako v letošnjem letu ne bo ponudila rajanja in obiska glasbenih izvajalcev ter izvajanja predstav in glasbenih nastopov osnovnih šol. “Bomo pa pripravili postavitev snežakov, zvočne zgodbe in video zapise pravljičnih zgodb pravljičnih vil in škratov Pravljične dežele. S slovenskimi železnicami smo običajno v Celje pripeljali do 15 pravljičnih vlakov, s povabilom in animacijo pravljičnih vil. V letošnjem letu smo načrtovali prihod oz. najavo vsaj šestih vlakov iz smeri Ljubljana, Maribor in Velenje, s prihodom družin, ki se bodo odločile popoldne preživeti v Pravljičnem Celju na pravljičnem sprehodu skozi pravljične zgodbe Pravljične dežele,” pojasnjuje idejna vodja Skale in dodaja, da je vrednost priprave celotne sheme, audio zgodbic, video filmov posameznih pravljičnih zgodbic, skupaj z osrednjo tiskovno konferenco v Ljubljani, ki je ena najlepših in so jo vsako leto izvedejo na prvem peronu Slovenskih železnic v Ljubljani, 56.700 evrov.

“V letošnjem letu in že lansko leto smo vsebino dodatno prilagodili na zvočne zapise, zvočne pravljice in video zapise pravljic za družabna omrežja in video zapis na Krekovem trgu, ki je del pravljičnega sprehoda skozi Pravljično Celje. V letošnjem letu smo pripravili pravljični uvod, kot ogled, razstave v Muzeju novejše zgodovine, kjer vključujemo Škrata Smetnjačka v pravljično popotovanje. Načrtujemo, da bo vrednost dvajsetdnevnega projekta, v celotni pripravi in izvedbi, s kočijami, animacijo, snemanjem, zvočno kuliso, filmskimi zapisi, animatorji, razstavo, vodenji, fotografijami, z vso organizacijo in izidom knjige o Pravljični deželi, stala okoli 45.500 evrov,” še dodaja Skale.

MOC oz. Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje Pravljično deželo sofinancira v vrednost 16. 891 evrov. Sredstva v vrednosti 11.000 evrov pridobijo od partnerjev, delno pa pomagajo tudi sopartnerji produkcije. Ostalo financirajo z lastnimi sredstvi.

“Vsled nastalim razmeram je projekt še dodatno zahteven, ker poleg rednih priprav zahteva še dodatno zvočno nadgradnjo in video zapis,” pojasnjuje Skale in dodaja, da je projekt celostno gledano izjemen, ker je zgodba in doživetje na dosegu vsem družinam, brezplačno, dostopno prav vsem, da so lahko del pravljičnega in prazničnega vzdušja, kar je dandanes zelo pomembno. Pravljične zgodbe Pravljične dežele se izvajajo že 22 let.

B.S.