Kako drago plačujemo parkirnino v Celju glede na primerljiva mesta v Sloveniji in tujini

22. 09. 2020 06:13

Cene parkiranja v Celju so primerljiva z ostalimi večjimi slovenskimi mesti. Običajno boste v Celju za uro parkiranja v mestu odšteli 0,90 €, kar je manj kot v Mariboru, Ljubljani in Kranju, ter enako oz. več kot v ostalih slovenskih mestnih središčih.

V Sloveniji so sicer cene parkiranja, v primerjavi s cenami po svetu, zelo nizke in med cenejšimi. Se pa tudi pri nas najdejo parkirišča, kjer bo cena parkiranja primerljiva s kakšno evropsko prestolnico.

Kakšne so cene parkiranja v Celju…

V Celju se cena parkiranja po trenutno aktualnem ceniku giblje med 0,50 in 2,00 € na uro. Parkiranje na modri coni v mestu, ki zajema 450 parkirišč in parkirnih mest uličnega parkiranja na območju mestnega jedra med Ulico 14. divizije, Aškerčevo, Levstikovo, Gregorčičevo ulico in Staro Mariborsko cesto, vas bo stalo 0,90 € na uro. Mesečna dovolilnica za modro cono vas bo stala 83 €.

Prav tako 0,90 stane začetna ura parkiranja v parkirni hiši Glazija na Ljubljanski cesti. Cena se občutno zniža za parkiranje ki traja tri ure ali več (med 0,20 € in 0,60 € za nadaljnjo uro parkiranja). Mesečna dovolilnica v tej parkirni hiši vas bo stala 60 €.

Najceneje vas v Celju parkiranje stane na parkiriščih II. cone, ki zajema 2626 parkirnih mest okoli mestnega jedra. Na teh parkirnih mestih boste za eno uro (oz. začetno uro) parkiranja odšteli zgolj pol evra. Cel dan parkiranja je 2,5 €. Enotna mesečna dovolilnica za II. cono vas bo stala 40 €, izberete pa lahko tudi mesečno za 10 € (za parkiranje po 12. uri), 25 € (za parkirišča na Teharski cesti, Mestnem parku ali Oblakovi II). Letna dovolilnica za parkiranje na coni II. po 12. uri pa vas bo stala 100 €.

Parkiranje v parkirni hiši Celeiapark na Aškerčevi vas bo prve štiri ure prav tako stalo 0,50 €, vsaka nadaljnja ura pa zgolj 0,20 €. Mesečne dovolilnice v tej parkirni hiši stanejo 48 € oz. 63 € (klet), letna pa 400 € oz. 500 € (klet).

Še nekoliko ceneje vas ura parkiranja stane na novem P+R parkirišču na Ulici XIV. divizije blizu železniške postaje (do 4 ure stane 1,5 € oziroma 0,38 € na uro), vendar pod pogojem, da ste uporabnik sistema izposoje javnih koles KolesCE. Celodnevno parkiranje na tem parkirišču, pod enakimi pogoji, stane 2 €.

Najdražje je parkiranje na območju mestne tržnice, kjer boste za eno uro parkiranja odšteli 2 €.

Parkirišča v starem mestnem jedru so rezervirana zgolj za tamkajšnje stanovalce. Letne dovolilnice jih stanejo od 50 € pa vse do 300 €, odvisno od lokacije.

… v drugih mestih po Sloveniji…

Celje ima primerljive cene z drugimi mestnimi občinami po Sloveniji. V sosednjem Žalcu je parkiranje v modri coni zaenkrat brezplačno vendar omejeno na največ dve uri, enako je v Vojniku in Šentjurju, kjer pa ponujajo tudi P & R parkirišče za ceno 1 € na dan. Parkiranje v Laškem, Štorah in na Dobrni je brezplačno.

V slovenskih mestnih občinah so tarife naslednje:

  • V Velenju boste v območju modre cone (A,B,C, D in E) plačevali 0,60 € na uro. Za razliko od večine ostalih mest je v Velenju kratkotrajno parkiranje brezplačno tudi na modrih conah. Do 30 minut v conah A, B in E ter do 2 uri v conah C in D. V garažnih hišah je ura parkiranja 0,30 €.
  • V Ljubljani boste za uro parkiranja v mestnem središču odšteli med 1 in 1,5 €. Parkiranje v Tivoliju vas bo stalo 0,60 € na uro. Zunaj mestnega središča vas bo parkiranje stalo do 0,70 € na uro.
  • V Mariboru je ura parkiranja v centru mesta 1,5 €, sicer pa boste za večino lokacij izven centra plačali 0,80 €.  Na desnem bregu Drave stane ura parkiranja 0,50 €.
  • V Kranju vas parkiranje v mestu (cona 1) stane 1 € na uro, nekoliko izven centra (cona 2) pa 0,60 € na uro.
  • V Kopru vas bo parkiranje stalo med 0,50 € in 1 € na uro. Parkiranje na makedamskem parkirišču za tržnico ter parkirišču P & R pa vas bo za cel dan stalo zgolj 1 €.
  • V Novem mestu je cena ure parkiranja na območju parkomatov v coni 1 in v parkirni hiši 0,80 €. V coni 2 je cena ure parkiranja 0,50 €, v coni 3 pa 0,70 €. Preko SMS je parkiranje v coni 1 in 2 do dve uri brezplačno.
  • V Novi Gorici vas bo ura parkiranja stala 0,90 €.
  • Na Ptuju vas bo parkiranje stalo med 0,50 € in 1 € na uro. Parkiranje na peš conah pa vas bo na uro stalo med 1,5 € in 2,5 €.
  • V Murski Soboti boste za uro parkiranja plačali v mestu plačevali 0,50 € na uro (za prvi dve uri parkiranja), tretja ura parkiranja pa vas bo stala že 1 €. Izven mesta je cena ure parkiranja 0,30 €.
  • V Slovenj Gradcu pa vas ura parkiranja stane 0,50 €.

…ter po svetu

Za nekatere lokacije je sicer malo verjetno, da boste kdaj tam za svojega jeklenega konjička iskali primerno parkirišče, a vseeno poglejmo, kakšne so cene po svetu. Najdražji je New York (ZDA), kjer boste za uro parkiranja v garaži v središču odšteli okoli 15 €, sledita Sydney z 11,65 € in Brisbane z 8,75 € na uro. V Chicago je ura parkiranja 8,55 €, v Melbournu pa 8,45 €. Drago pa je tudi parkiranje v nekaterih evropskih prestolnicah. Za enourno parkiranje v središču Amsterdama boste tako plačali 6,22 €, v Londonu 4,9 €, Parizu 3,25 €, Edinburghu 3,11 € in Ultrechtu 3,29 €. V Dubrovniku je ura parkiranja 5,34 €, v Benetkah pa 3 €.

Tudi pri nas pa se najdejo parkirišča, katerih cenik je podoben evropskim prestolnicam. Na ožjem delu mesta v Piranu boste tako v poletni sezoni odšteli 5 € za vsako začetno uro.

V Sloveniji je sicer povprečna cena ure parkiranja 1 €, v Avstriji 1,7 €, Italiji 1,5 €, Franciji 1,4 €, Švici 1,8 €, Belgiji 2 € in Nemčiji 1,9 €.

B.S., vir podatkov: občine in Easypark

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 0,936 seconds.