Kako se v koronavirusnih okoliščinah znajdejo v celjskih frizerskih in kozmetičnih salonih

24. 10. 2020 06:33

V zadnjem letu je kriza, ki jo je povročil koronavirus, vplivala na mnogo dejavnosti. Ena izmed teh so tudi frizerji ter kozmetični saloni.

Vlada je ponovno uvedla ukrepe proti zajezitvi epidemije, zaradi katerih morajo frizerski ter kozmetični saloni obratovati z omejenimi kapacitetami. Sprejmejo lahko namreč samo eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Naslednji teden pa bodo celo zaprti.

Kaj ti ukrepi za njih pomenijo ter kako so se jim prilagodili, smo povprašali nekaj kozmetičnih ter frizerskih salonov po celjskem.

V salonih želijo maksimalno poskrbeti za varnost strank ter zaposlenih, zato je nošenje mask ter razkuževanje prostorov stalna praksa. V več salonih so uvedli nove načine naročanja. V Centru lepote in dobrega počutja Biona so denimo ter uvedli sistem, s katerim preko SMS sporočila strankam en dan pred obiskom predstavijo navodila, kot to, da naj na storitev prihajajo samo zdravi ter da naj bodo točni.

Nekateri saloni so se odločili urediti tudi posebne prostore za čakalnice, v katerih lahko stranke počakajo na storitev ob primerni varnostni razdalji. Stranke pa naročajo tako, da je med vsakim obiskom nekaj prostega časa za prezračenje prostorov in razkuževanje površin. Pred vsakim salonom se nahaja tudi razkužilo ter obvestilo ki ponazarja, da je vstop mogoč samo z masko.

Saloni opažajo tudi, da so se spremenile navade strank. V frizerskem salonu SIMPLE so opazili, da stranke prihajajo samo na nujne storitve, kot so striženje in barvanje las, manj strank pa si privošči nenujne storitve kot so feniranje ter nega las. Opažajo tudi, da se je čas med obiski salona podaljšal, po njihovem mnenju zato, ker ljudje več delajo od doma.

Čeprav je bil obisk strank večine salonov do nekaj dni nazaj običajen, po razglašeni epidemiji beležijo velik upad. Po njihovem mnenju se je veliko ljudi ustrašilo, nekateri pa so iz drugih regij, zato zdaj zaradi novih zakonov ne morejo do njih. Vse to letos že drugič vpliva na rezultate njihovih poslovanj. V salonu SIMPLE so opazili od 20 do 40 odstotni upad obiskov strank.

Razvidno je, da je koronavirus ter njegove posledice na frizerske ter kozmetične salone kar močno vplival. Od tega, da se stranke odločajo samo za osnovne storitve ter prihajajo manj pogosto. Pa do tega da so na veljavi stroge omejitve o največjem številu strank v salonu naenkrat. Ena stvar pa je jasna, vsi si želijo, da bi bilo koronavirus krize čim prej konec ter da bi se življenje in obratovanje salonov vrnilo na stare tire.

D.K.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,893 seconds.