Naši novi poslanci za Celje.info o razpletu volitev, svojem uspehu in pričakovanjih glede bodoče koalicije


Prejšnjo nedeljo so v Sloveniji potekale predčasne parlamentarne volitve, na katerih je slavila stranka SDS.

Rezultati volitev na Celjskem so pokazali, da bodo volilne okraje Celja in Žalca v parlamentu zastopali trije poslanci.

Na Celje.info smo zato kontaktirali naše predstavnike ljudstva in jih prosili za komentar rezultatov volitev, kakšno koalicijo pričakujejo, se obetajo predčasne volitve,…

Potrebno je poudariti tudi, da lahko prispeli glasovi iz tujine še povzročijo kakšno manjšo spremembo.

janja-slugaJanja Sluga (SMC), ena od zgolj štirih poslancev SMC, ki jim je uspela ponovna izvolitev, je v volilnem okraju Celje II s 1.277 glasovi (11,35 %) zasedla tretje mesto, a hkrati za več kot odstotek presegla povprečje svoje stranke.

Glede razpleta volitev je povedala, da so se tisti, ki so se odpravili na volišča, odločili skladno s svojimi prepričanji in to je potrebno spoštovati. “Žal je bila volilna udeležba ponovno nizka, kar pa za mlado demokracijo kot je naša, niti ni neobičajno. Dejstvo pa je, da razvojne politike potrebujejo širše družbeno soglasje, zato upam, da se bo trend udeležbe na volitvah v naslednjih letih vendarle pričel spreminjati v pravo smer. Za dosego tega cilja pa smo odgovorni vsi skupaj, ne zgolj ena ali druga stran.”

Glede svojega doseženega rezultata na volitvah je dejala, da je ponovna izvolitev v parlament potrditev prizadevanjem in vsem realiziranim projektom, ki jih je v sodelovanju in povezovanju ter s krepitvijo vezi med lokalnim in državnim dosegla v preteklem mandatu. “Verjamem, da sem dokazala, da lahko poslanec kar nekaj stvari premakne na bolje, kar pa navsezadnje potrjuje tudi ponovna volilna podpora SMC s strani Celjank in Celjanov.”

Kar pa se tiče rezultata stranke SMC, pa je po njenem mnenju pokazal, da SMC nedvomno ostaja relevanten akter na političnem parketu, s tretjo največjo poslansko skupino v državnem zboru. “Imamo torej dobre in stabilne temelje za nadaljevanje razvojne politike, ki jo v SMC zagovarjamo in si zanjo prizadevamo.”

In kakšna so pričakovanja oz. želje glede koalicije? “Upam in verjamem, da bomo čim hitreje dobili dobro, razvojno usmerjeno in napredno vlado, ki ne bo skrenila iz dobro začrtane smeri razvoja, kot jo je zarisala vlada pod vodstvom SMC, pač pa bo v tej smeri nadaljevala in uspešno peljala Slovenijo naprej po poti napredka.”

Glede predčasnih volitev pa Janja Sluga meni, da je o tem še preuranjeno ugibati.

joze-ribicJože Ribič (Stranka AB) – (prispele glasovnice iz tujine so spremenile nekatera razmerja, zato Jožeta Ribiča kot kaže ne bo v parlamentu), je v volilnem okraju Žalec I s 667 glasovi (6,71 %) zasedel šesto mesto, a dobil dober odstotek in pol več glasov kot stranka na državni ravni, kar mu je prineslo enega od petih poslanskih sedežev SAN.

Za Celje.info je povedal, da je bil razplet volitev nekako pričakovan. Že v sami kampanji se je namreč dalo slutiti, da bodo rezultati volitev, glede na veliko število strank, zelo zanimivi.

Glede svojega rezultata je Ribič zelo zadovoljen. “Moram pa reči, da tudi pozitivno presenečen. Veseli me, da so volivci v stranki Alenke Bratušek in tudi v meni osebno, prepoznali iskrenost, poštenost in trdno odločenost, da se na različnih področjih delovanja družbe, nekaj premakne v pozitivno smer. Kot poslanec DZ jih vsekakor ne bom razočaral. Z rezultatom stranke Alenke Bratušek na državni ravni sem zelo zadovoljen, saj je stranka izboljšala rezultat za petindvajset odstotkov, glede na zadnje volitve.”

O pričakovanjih glede nove vlade v tem trenutku še ne žili govoriti. Kot je namreč dejal je bistveno, da bo nova vlada delovala v korist vseh državljanov. “Koalicija je stvar dogovora med vodstvi strank. Treba je počakati na konstitutivno sejo državnega zbora, kjer se bo videl obris bodoče koalicije, saj bo potrebno izvoliti vodstvo državnega zbora.”

Ob koncu pa je izrazil prepričanje, da se bodo parlamentarne stranke potrudile sestaviti vlado, saj ponovne predčasne volitve nebi koristile nikomur. “Proračuni strank so izčrpani, pa tudi volivci bi kaznovali ponovne volitve, s še večjo neudeležbo,” je zaključil Ribič.

ciglerŽeljko Cigler (Levica), je v volilnem okraju Celje II s 1.331 glasovi (11,83 %) dosegel drugo mesto v okraju ter dober odstotek in pol več od stranke na državni ravni.

Glede rezultatov volitev je dejal, da je hvaležen vsem, ki so podprli Levico in njen program. “Dosegli smo drugi najboljši rezultat v našem volilnem okraju. To dojemam kot uspeh in priznanje delu Levice na terenu in v Državnem zboru, pa tudi v Mestnem svetu Mestne občine Celje, kjer svoj prvi mandat zaključuje naš svetnik Matija Kovač.”

Ob vprašanju glede koalicije pa je Cigler najprej opozoril na trenutno dogajanje okoli prodaje Cinkarne Celje. “Bolj kot z oblikovanjem bodoče koalicije sem se te dni sicer prisiljen ukvarjati z napovedano škodljivo prodajo Cinkarne Celje, ki je bila tudi zaradi nasprotovanja Levice in naše akcije v občinskem svetu leta 2015 preprečena. Kot kaže, je v pripravi nov poskus njene privatizacije. Za razvoj Celja in ohranitev delovnih mest je pomembno, da preprečimo tudi tokratno prodaje.”

Ob koncu pa je vendarle pokomentiral tudi cilje in želje glede koalicije. “Naš cilj je leva vlada, ki bo zelo jasno in konkretno udejanjala (tudi) program Levice. Ključno je predvsem to, kaj vlada dejansko naredi, ne pa samo to, kaj partnerji zapišejo v koalicijski sporazum. Če slučajno pride do predčasnih volitev, smo nanje pripravljeni.”

aleksander-rebersekAleksander Reberšek (NSi), je v volilnem okraju Žalec II s 1.076 (9,89 %) glasovi dosegel tretje mesto v okraju ter skoraj tri odstotke več od stranke na državnem nivoju.

Reberšek rezultat NSi ocenjuje kot dober, saj so zabeležili visoko rast podpore v absolutnem številu prejetih glasov, hkrati pa so število poslanskih mandatov povišali s pet na sedem.

“Na volitvah šteje vsak glas, kar kaže tudi moj primer, ko sem poslanski mandat prejel šele po vseh preštetih glasovih, ki so prišli po pošti.”

Ocenjuje, da Slovenija potrebuje razvojno vlado, ki se bo hitro in odločno lotila številnih obstoječih problemov in prihodnjih izzivov. Sam pa si želi predvsem delati za ljudi in ostati blizu ljudem.

Glede trenutnega dogajanja okoli sestavljanja koalicije pa je dodal: “V tem trenutku bi o sestavljanju nove vlade težko podal kakršnokoli oceno.”

Blaž Skok