Kako so v Domu sv. Jožef v zadnjih tednih živeli z nogometnim EUROM U21 (foto, video)

31. 03. 2021 12:04

Včeraj je s tekmo Češka – Italija padel zastor na največji športni spektakel, ki smo ga gostili v Celje – EURO U21. V zadnjih tednih je Celje živelo z nogometom. Nogometna evforija je prevzela vse generacije, od najlajših pa do najstarejših. Slednje še kako velja tudi za Dom sv. Jožef v Celju, kjer se je nogometna žoga med nogami zaposlenih in stanovalcev vrtela praktično vsak dan.

Cerkev in samostan sv. Jožefa v Celju sta ena najlepših mestnih vedut. Od leta 2007 je Sveti Jožef tudi dom za ostarele, dober odnos med zaposlenimi in varovanci pa je vedno na prvem mestu. Vedno znova ga krepijo z različnimi aktivnostmi in tako so tudi v času, ko Celje gosti evropsko nogometno prvenstvo v nogometu U21, organizirali celo vrsto dejavnosti, glede na zmožnosti njihovih varovancev.

Zadnjih šest let dom deluje po principih življenja po metodi Montessori. Načeli Marie Montessori »Pomagaj mi, da naredim sam.« in »Vse, kar narediš namesto mene, mi odvzameš.«, sta njihovi glavni vodili.

Njihovi varovanci imajo veliko veščin in zmožnosti in zato so bili veseli povabila k sodelovanju v pripravah na prvenstvo U21. Vsak teden so spoznavali eno od držav, katerih reprezentance igrajo v Celju. Spoznavali so Slovenijo, Italijo, Španijo in Češko, njihovo kulturo, kulinariko, zgodovino in najbolj značilne pogovorne fraze. Varovanci doma so pokazali veliko zanimanje, da bi nogometnim ekipam dobrodošlico izrekli v njihovem jeziku, zato so izdelali navijaške rekvizite.

Zaposleni so skupaj z varovanci izdelali nogometno tablo, ki so jo sproti dopolnjevali. Nogometni klub Celje jim je podaril žogo, s katero so igrali nogomet ali si jo podajali. Nekateri stanovalci so ob tem celo odložili pripomočke za hojo. Zaposlenim so znova dokazali, da sta najbolj pomembna vključenost v različne aktivnosti in medsebojno sodelovanje, tudi če vsega ne zmorejo.

Nogometni klub je domu posodil državni pokal iz leta 2019, s katerim so se varovanci ponosno fotografirali.

Aktivnosti povezane s evropskim nogometnim prvenstvo U21 so zelo popestrile vsakdan stanovalcev, še posebej v teh manj prijaznih časih, ki jih zaznamujejo omejitve zaradi nove bolezni. Zaposleni in stanovalci Doma sv. Jožef zato sem sporočajo: »Leta so samo številka!«. Šport združuje in razveseljuje. To so v zadnjih dneh dokazali tudi v Domu sv. Jožef.

Celje je kot mesto gostitelja odlično opravilo svoje delo in s številnimi aktivnostmi navdušil gostujoče ekipe, Nogometno zvezo Slovenijo in združenje UEFA. Izkušnja je edinstvena in nepozabna. (A.T.H.)

Vabljeni k ogledu foto/video utrinkov nogometnega dogajanja na Jožefovem hribu:
Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 2,477 seconds.