Kakšne težave pa v vaši občini povzroča alkohol?


Alkohol je najbolj razširjena droga, po kateri vsaj občasno posega večina odraslih prebivalcev. Stereotipno je še posebej Štajerska podvržena večji konzumaciji alkohola. Kako pa je s tem v resnici?

rp_avto-alkohol.jpgNacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ugotavlja, da so pivske navade prebivalcev, odnos do alkohola in dostopnost do alkohola v Sloveniji problematični. Tvegano in škodljivo pitje alkohola v Sloveniji predstavlja težave na številnih področjih osebnega in družbenega življenja.

V povprečju v Sloveniji vsak dan, izključno zaradi alkohola, v bolnišnice sprejmejo 10 oseb in vsak dan v povprečju umreta vsaj dve osebi. Tako na leto pri nas umre skoraj 900 oseb zaradi bolezni in stanj, kjer je edini vzrok alkohol.  Zaradi prometnih nezgod, katerih povzročitelji so alkoholizirani, pa vsako leto v povprečju umre še dodatnih 75 oseb (NIJZ).

Bolezni, neposredno povezane z alkoholom

Prekomerno uživanje alkohola predstavlja enega glavnih preprečljivih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje, saj lahko povzroča zasvojenost ter več kot 60 različnih bolezni, stanj in poškodb (NIJZ). Vse slovenske regije se glede na posledice škodljivega pitja uvrščajo nad povprečje držav članic EU. Kam se pri tem uvrščajo celjske občine?

Občini Laško in Vitanje se pri boleznih, povezanih z alkoholom, uvrščajo močno nad slovensko povprečje. Podobno sliko lahko vidimo tudi v jugovzhodnem delu države, saj je alkohol vir številnih bolezni tudi v Podčetrtku, Rogatcu in Šmarju pri Jelšah.

Pod slovensko povprečje se uvrščajo le občine Vransko, Žalec in Slovenske Konjice.

Prometne nezgode z alkoholiziranimi povzročitelji

Vožnja pod vplivom alkohola je eden od pomembnejših vzrokov za prometne nezgode in predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj pogosto vodi v invalidnost in jemlje mlada življenja. Posebej zaskrbljujoče je, da se prometne nezgode z udeležbo alkohola v primerjavi s prometnimi nezgodami brez udeležbe alkohola v večjem odstotku končajo s težjim, tudi smrtnim izidom (NIJZ).

zajeta-slika

Žal sosednje občine izstopajo tudi pri tem. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil v občini Vojnik bistveno nad slovenskim povprečjem. Sledi mu Polzela, ki se prav tako uvršča nad slovensko povprečje.

Z nizkim številom prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji pa se lahko pohvalijo Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah in Vransko.

Ugotovimo lahko, da alkohol tudi v Celju in okolici povzroča nemalo tegob. Slovenija si je v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa zastavila za cilj zmanjšanje števila prometnih nezgod, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, ter zmanjšanje števila udeležencev v prometu, ki so pod vplivom alkohola. 

Vožnja v alkoholiziranem stanju je nevarna igra na srečo za vas in za druge. Če si res želite kockati, lahko to precej varneje počnete na Euro Palace casino online Slovenija, ne pa na cesti.

Za zmanjšanje zdravstvene, socialne in ekonomske škode zaradi tvegane in škodljive rabe alkohola pa je potreben celovit pristop, ki vključuje različne akterje in resorje na vseh ravneh. Pomembno je, da vsak izmed nas začne sam pri sebi in se zaveda škodljivih posledic alkohola. 

Tina Ožvald

sola-voznje-polsi-klik