Učiteljstvo je ugotavljalo, kam je šla zdrava pamet v šolstvu


Na preprosto vprašanje ni lahko najti enostavnega odgovora, so ugotavljali udeleženci simpozija z naslovom »Marija Terezija, na pomoč!«

Več kot 50 učiteljev iz osnovnih in srednjih šol Slovenije je na dvodnevnem dogodku prisluhnilo kolegom in njihovim rešitvam pri sodobnih izzivih poučevanja. Udeleženci so največ zanimanja pokazali za tehnike učenja in razvijanja kritičnega mišljenja, podjetništva, finančne pismenosti in – empatije!

Izjemen tehnološki napredek v povezavi z zadnjima dvema letoma dela na daljavo je družbi prinesel udobje, hitrejše delo in procese, odnesel pa veliko znanja, splošne razgledanosti in praktičnih življenjskih veščin, ugotavljajo avtorji simpozija.

»S kolegi učitelji smo tu zato, da najdemo načine, kako delati, da nas bodo šolarji sploh še poslušali, znali pridobljeno znanje uporabiti in kritično razmišljati,« je povedala ravnateljica Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Saša Silovšek.

Osrednja gosta simpozija, dr. Jure Gašparič in dr. Jerca Legan Cvikl, sta s slušatelji osvetlila pomanjkanje osnovnih znanj mladih danes, nato pa so sodelujoči pedagogi predstavili svoje najboljše prakse za delo z mladimi. Ti, po raziskavi ene od udeleženk, v več kot polovici primerov na elektronskih napravah preživijo od 3 do 5 ur dnevno. Razmišljali so še nekaterih drugih izzivih sodobnega časa, med njimi o srečevanju z drugimi kulturami, izkustvenem učenju in samostojnem reševanju problemov.

Več o simpoziju si lahko preberete na spletni strani: http://simpozij.sc-celje.si/prispevki/

Š.K.