Volitve 2018: kdo so poslanski kandidati v celjskih okrajih

05. 05. 2018 18:00

Do predčasnih državnozborskih volitev nas loči le še slab mesec dni. Večina od 25 političnih strank in list, ki se bodo potegovale za glasove volivcev, je že predstavila svoje kandidate v posameznik volilnih enotah.

Na Celje.info vam predstavljamo tiste, ki bodo nastopili v volilnih okrajih Celje I, Celje II, Žalec I in Žalec II. Spodaj si poglejte, s kom vam stranke ponujajo lepšo prihodnost.

Zbrali smo podatke za vse večje stranke, imena kandidatov nekaterih manjših strank bomo dopolnjevali sproti.

SDS: V dveh celjskih okrajih bosta za SDS kandidirala članica izvršilnega odbora OO SDS Karmen Kozmus in eden izmed najbolj aktivnih poslancev v Državnem zboru dr. Vinko Gorenak. V volilnih okrajih Žalec I in II pa bosta poslanec in nekdanji dolgoletni župan Občine Polzela Ljubo Žnidar ter vrsto let aktivni član stranke SDS Marjan Golavšek.

SD: Za SD bosta v celjskih volilnih okrajih kandidirala Jure Ferlež, ki se je leta 2010 potegoval za župana Vojnika, kot nestrankarski kandidat, leta 2014 pa še enkrat, takrat že kot kandidat stranke SD in Olga Bezenšek Lalić, ki že vrsto let deluje na področju zdravstva in sociale, zadnjih enajs let pa je tudi direktorica Centra za socialno delo Celje. V volilnih okrajih Žalec pa Viktor Mitov in Tanja Trobiš.

SMC: V dveh celjskih volilnih okrajih bosta za stranko SMC kandidirala Janja Sluga, zadnje čase najbolj znana po tem, da je želela v zaključku mandata vlade skozi parlamentarno proceduro spraviti zakon o sanaciji Celjske kotline, kar pa ji naposled ni uspelo, in Matevž Jug, sekretar lokalnega odbora SMC Celje. V volilnem okraju Žalec I bo nastopil Nejc Šporin, ustanovni član Stranke modernega centra, predsednik Kroga mladih SMC in podpredsednik LO SMC Spodnje Savinjske doline. Na lokalnih volitvah 2014 je bil na listi SMC izvoljen za najmlajšega občinskega svetnika v zgodovini Občine Žalec. V volilnem okraju Žalec II pa Mihaela Anclin, diplomantka študij človekovih pravic na univerzi v Budimpešti, akreditirani v ZDA, in že 16 let svetovalke na UPI – ljudski univerzi Žalec.

Levica: V volilnem okraju Celje I bo kandidirala Mateja Žvižej, sicer uslužbenka Osrednje knjižnice Celje, ki je širši javnosti bolj poznana po svojem kulturnem udejstvovanju. V volilnem okraju Celje II pa Željko Cigler, zaposlen v Mestni občini Celje na področju družbenih dejavnosti. Aktiven je predvsem na področjih sociale, izobraževanja, vrtčevske problematike, nevladnih organizacij ter zagotavljanja kvalitetne starosti starejših občanov. V volilnih okrajih Žalec I in II bo Levica nastopila s samo enim kandidatom. Predstavljal jo bo Sebastjan Ašenberger, dr. med., specialist pnevmologije, zaposlen na Kardiološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje.

Nova Slovenija – NSi: Za NSi bo v volilnem okraju Celje I kandidiral Primož Slakan, sicer zaposlen v ambulanti nujne medicinske pomoči v ZD Žalec, v volilnem okraju Celje II pa bo kandidiral Miha Lokovšek, diplomirani teolog, ki deluje v Domu Sv. Jožef v Celju kot programski vodja ter ravnatelj Orglarske šole. V volilnem okraju Žalec I je kandidat NSi Borut Vaš, v volilnem okraju Žalec II pa Aleksander Reberšek, nekdanji podžupan občine Vransko.

Stranka Alenke Bratušek: V volilnem okraju Celje I in Celje II bo Stranka Alenke Bratušek nastopila s samo eno kandidatko, Aleksandro Noč. V volilnem okraju Žalec I bo kandidiral Jože Ribič, v volilnem okraju Žalec II pa Tanja Basle.

DeSUS: Za stranko upokojencev bo v volilnem okraju Celje I kandidirala Brigita Čokl, ki je v času Cerarjeve vlade, takrat še kot podpredsednica DeSUS-a, nekaj časa vodila UKC Ljubljana, sicer pa je tudi članica mestnega sveta MO Celje. V času Bratuškove vlade se jo je omenjalo kot potencialno ministrico za zdravje. V volilnem okraju Celje II bo kandidiral Jožef Prevolšek, sekretar PO DeSUS Celje. V volilnem okraju Žalec I bo kandidirala žalska občinska svetnica Zdenka Jan, v volilnem okraju Žalec II pa prav tako žalski občinski svetnik Marjan Vodeb.

Lista Marjana Šarca: Za Listo Marjana Šarca bo v volilnem okraju Celje I kandidirala Anita Lukenda, ki je od leta 2013 je zaposlena kot strokovna sodelavka v Službi za raziskave in razvoj v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, v volilnem okraju Celje II pa partnerka župana Bojana Šrota Katarina Karlovšek, ki je od leta 2006 samostojna podjetnica z dejavnostjo organizacije prireditev.

V volilnem okraju Žalec I bo kandidiral Igor Žavbi, sicer ustanovni član stranke Lista Marjana Šarca in vse od njene ustanovitve tudi njen podpredsednik. Zaposlen je v Občini Kamnik kot poklicni podžupan, v volilnem okraju Žalec II pa bo za Listo Marjana Šarca nastopil Nik Prebil, ki je bil sicer zelo dejaven v študentskih organizacijah, trenutno pa deluje kot pomočnik predsednika Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani.

SLS: V volilnem okraju Celje I bo kandidirala Branka Gal, pooblaščenka župana za družbene dejavnosti na Dobrni in občinska svetnica; učiteljica matematike in fizike. V volilnem okraju Celje II pa mag. Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje, občinska svetnica; vodja finančno-računovodske službe. V volilnem okraju Žalec I bo kandidiral podpredsednik Občinskega odbora SLS Žalec in žalski občinski svetnik Jože Krulec, v volilnem okraju Žalec II pa bo kandidiral Janez Lencl, predsednik občinskega odbora SLS Vransko.

SNS: Celje I, preglednik cest Radomir Kopranovič. Celje II, samostojni podjetnik Boštjan Grzinčič. Žalec I, kuharica Suzana Rednak. Žalec II, izvršitelj Danijel Vombek.

Dobra država: Za stranko Bojana Dobovška bosta v dveh celjskih okrajih nastopila Metka Modic in Igor Gobec. V dveh Žalskih volilnih okrajih pa Helena Zajc in Milena Tepić.

Andrej Čuš in Zeleni Slovenije: Na listi stranke Andreja Čuša in Zelenih Slovenije bo v volilnem okraju Celje I kandidiral Sebastijan Kamenik, ki je slep od rojstva, ljudje pa ga poznajo predvsem kot pesnika, voditelja različnih prireditev, radijca, pisca besedil, humorista in predvsem borca za pravice slepih. V volilnem okraju Celje II bo kandidirala Ines Deželak. V obeh žalskih okrajih pa bo njihova kandidatka judoistka in sodnica Judo zveze Slovenije Anja Vanesa Pečnak.

Lista novinarja Bojana Požarja: Na Listi Bojana Požarja bo v obeh celjskih volilnih okrajih nastopil celjski samostojni podjetnik Borut Arlič. V obeh žalskih okrajih pa bo kandidiral analitik dr. Matjaž Fleisinger.

Združena desnica: V volilni enoti Celje I bo za Združeno desnico nastopila nekdanja poslanka in podpredsednica SDS Sonja Ramšak. V volilni enoti Celje II bo kandidirala Marija Gračnar. V obeh žalskih okrajih pa bo njihov kandidat Franc Rančigaj.

Združena levica in Sloga: Ta stranka nima kandidata v nobenem okraju v Volilni enoti 5 (Celje).

Piratska stranka Slovenije: V volilni enoti Celje I bo kandidirala razvijalka programske opreme Aleksandra Bersan, v volilni enoti Celje II pa UX specialist Miha Ceglar. V volilnem okraju Žalec I bo njihova kandidatka upokojenka Marija Trbič, v volilnem okraju Žalec II pa programer Nejc Gašper.

  Celje I Celje II Žalec I Žalec II
SMC Matevž Jug Janja Sluga Nejc Šporin Mihaela Anclin
SDS Karmen Kozmus dr. Vinko Gorenak Ljubo Žnidar Marjan Golavšek
DeSUS Brigita Čokl Jožef Prevolšek Zdenka Jan Marjan Vodeb
SD Jure Ferlež Olga Bezenšek Lalić Viktor Mitov Tanja Trobiš
Levica Mateja Žvižej Željko Cigler Sebastjan Ašenberger Sebastjan Ašenberger
NSi Primož Slakan Miha Lokovšek Borut Vaš Aleksander Reberšek
Stranka Alenke Bratušek Aleksandra Noč Aleksandra Noč Jože Ribič Tanja Basle
Lista Marjana Šarca Anita Lukenda Katarina Karlovšek Igor Žavbi Nik Prebil
SLS Branka Gal mag. Darja Turk Jože Krulec Janez Lencl
SNS Radomir Kopranovič Boštjan Grzinčič Suzana Rednak Danijel Vombek
Dobra država Metka Modic Igor Gobec Helena Zajc Milena Tepić
Čuš+Zeleni Slovenije Sebastijan Kamenik Ines Deželak Anja Vanesa Pečnak Anja Vanesa Pečnak
Lista Bojana Požarja Borut Arlič Borut Arlič dr. Matjaž Fleisinger dr. Matjaž Fleisinger
Združena desnica Sonja Ramšak Marija Gračnar Franc Rančigaj Franc Rančigaj
Združena levica in Sloga  /  /  /  /
Piratska stranka Aleksandra Bersan Miha Ceglar Marija Trbič Nejc Gašper
 GAS
 
 

magnifico-celje-polsi-klik

B. S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,943 seconds.