Kardinal dr. Franc Rode: Krščanstvo ni bilo nikoli naklonjeno revolucijam (video)

15. 03. 2012 18:54

V sredo, 14. marca, je v Kardinalovi dvorani Doma sv. Jožefa v Celju potekalo prvo od sprva predvidenih treh predavanj z naslovom Cerkev in naša civilizacija, ki ga je vodil kardinal, dr. Franc Rode. Poudarek predavanja je bil na odnosu Cerkve do sveta in Evrope, kardinal je skušal odgovoriti na vprašanja, kako je krščanstvo vplivalo na svet, Evropo in na slovenski narod.

Zaradi odpovedi predavanja preteklo sredo je kardinal strnil sklop predavanj o odnosu krščanstva do sveta in do Evrope v eno predavanje, ki ga je pričel s problemom štetja let. Kje torej najti točko oz. dogodek, ko lahko rečemo, da je začetek štetja? Ob tem je poudaril, da so različne civilizacije štetje let začele na podlagi velikih dogodkov, prelomnic, ki so zaznamovali zgodovino (stari Rimljani npr. od ustanovitve Rima, Judje štejejo leta od ustanovitve sveta, ki naj bi po njihovem bilo 4000 let pred Kristusom, muslimani štejejo leta od leta 622, ko je Mohamed pobegnil iz Meke v Medino, kristjani štejemo leta od domnevnega Jezusovega rojstva itd…). Vse države in mednarodne institucije danes sprejemajo štetje let kot kristjani, torej začetek sovpada z Jezusovim rojstvom. V zgodovini so skušali (npr. francoska revolucija) uveljavljati drugačno štetje, a so se vsi poskusi izjalovili, je povedal Rode.

V dobri uri trajajočem predavanju je kardinal izpostavil in skušal odgovoriti na vprašanja o doprinosu krščanstva na vsa področja človekovega delovanja. Med drugim je skušal odgovoriti na naslednja vprašanja: v čem je krščanstvo spremenilo pojmovanje človeka, človekov pogled na svet, njegovo vedenje o vesolju, v čem je krščanstvo prispevalo k napredku znanosti, kakšen je vpliv krščanstva na rojstvo in razvoj evropske umetnosti. Krščanski svet je dostikrat primerjal s svetom ostalih velikih verstev in na podlagi slednjega podajal zaključke.

Prisotni so z zanimanjem prisluhnili kardinalovem predavanju

Na predavanju je bilo govora o univerzalnosti, ki je osrednje vodilo krščanstva; o krščanskem pojmovanju človeka kot osebe; o vlogi ženske v krščanstvu, ki je po mnenju kardinala čisto posebna in drugačna od ostalih kultur in religij. Posebej je poudaril enakost med moškim in žensko, kar naj bi imelo korenine ravno v krščanstvu. Seveda pa ni šlo mimo odnosa oz. razmerja med krščanstvom in državo, ki se tudi v današnjih dneh dostikrat postavlja na družbeno-političnem nivoju.

Delovanje krščanske univerzalnosti se kaže v odprtosti družbe v svet in usmerjenosti v prihodnost. Krščanska družba se po besedah kardinala ne sme bati sprememb, težiti mora k napredku. Srž evropske civilizacije je torej življenje med enim odločilnim trenutkom in drugim, je čas pričakovanja, čas med že in še ne – Bog torej evropskega človeka poziva k napredovanju.

Vabimo vas k ogledu spodnjih video prispevkov. V prvem si lahko ogledate nekaj utrinkov iz predavanja, v drugem pa smo za vas objavili celotno predavanje kardinala dr. Franca Rodeta. Seveda bomo za vas pripravili tudi naslednje predavanje, ki se obeta v torek, 21. marca, ko bo kardinal predaval o odnosu Cerkev in Slovenije oz. o vplivu krščanstva na slovensko družbo. Tudi to predavanje si boste lahko v celoti ogledali na Celje.info.

In še celotno predavanje kardinala, dr. Franca Rodeta:

v/t/f: Egon Horvat

Oglejte si še:

dr. Franc Rode: Predavanje o Cerkvi v Sloveniji (video)

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
182 queries in 2,230 seconds.