Katere celjske srednje šole so med bodočimi dijaki najbolj zaželene

04. 05. 2017 08:13

solski Danes je dan D za letošnje maturante, saj bodo maturitetni izpit tradicionalno začeli s šolskim esejem iz slovenskega jezika, osnovnošolci v 6.  in 9. razredu pa pišejo nacionalno preverjanje znanja, prav tako iz slovenščine.

Za devetošolce se je 25. aprila iztekel rok, ko so še lahko prenesli svoje prijavnice na drugo srednjo šolo, če so po prvih podatkih o vpisu iz začetka aprila ocenili, da bi bilo zanje bolje poskusiti drugje. 

Preverili smo katere programe si je izbralo največ bodočih dijakov in na katere celjske srednje šole je bil vpisni naval največji. 

V srednješolskih programih po Sloveniji je letos na voljo 22.924 prostih mest, na katera se je prijavilo 17.757 devetošolcev, oziroma skoraj točno tisoč manj kot lani.

Največ, 43 % se jih je vpisalo na strokovne srednje šole, a na gimnazijah še vedno ostaja presežek prijavljenih, čeprav je vpis nižji kot lansko leto – tja si želi 36 % vseh osmošolcev.

Med tehničnimi programi je po vsej Sloveniji največ zanimanja za poklic veterinarskega in računalniškega tehnika ter programe predšolske vzgoje in zdravstvene nege.

CELJE IZOBRAŽUJE 10 % SLOVENSKE POPULACIJE

V celjske šole se letos vpisuje 1.796 bodočih dijakov. V knežjem mestu se torej šola približno 10 % vseh srednješolcev v 1. letnikih v Sloveniji in – z manjšimi letnimi nihanji – ta odstotek najbrž velja za celotno dijaško populacijo.

Od teh si v programe treh gimnazij  želi 504 devetošolcev, oziroma 28 %, kar je nižji delež kot velja za celotno Slovenijo.

Do omejitve vpisa bi na celjskih gimnazijah kvečjemu lahko prišlo na Gimnaziji Celje – Center (GCC), kamor se bi na 112 prostih mest rado vpisalo 130 bodočih dijakov (brez upoštevanja programov predšolske vzgoje in umetniške gimnazije).

Na I. gimnaziji v Celju si želi na 168 prostih mestih šolanje nadaljevati 177 učencev, a znotraj tega zgolj 16 na smeri klasična gimnazija, kjer je sicer razpisan za en razred (28) prostih mest. Tudi tukaj ne štejemo vpisa v športni razred (18/22) in oba umetniška programa. 

Nekaj prostora za tiste, ki bi morda ostali pred vrati katere od drugih šol, bo očitno na voljo na Gimnaziji Lava. Na 140 prostih mest se je namreč prijavilo 117 kandidatov. Največ rezerv je na tehnični smeri kjer se je na 28 mest prijavilo 18 učencev.

Med drugimi srednješolskimi programi v Celju je sicer še izredno popularna zdravstvena nega na Srednji zdravstveni šoli Celje, kamor se je na 140 prostih mest prijavilo 151 posameznikov, na 84 mest predšolske vzgoje, ki jo poučujejo na GCC, pa 105 učencev. Mnogi mladi bi radi tudi postali frizerji – na 78 mest Srednje šole za storitvene dejavnosti (ŠCC) se jih je prijavilo 90.

prijave-srednje-sole-celje-2017-2018
* pri gimnazijah niso upoštevani športni in umetniški razredi

In kateri programi letošnje generacije devetošolcev niso pritegnili? Zelo malo si jih želi postati prodajalec, cvetličar, vrtnar, pečar, tesar, zidar in inštalater.

Na tej povezavi poglejte podatke o razpisanih mestih in prijavah  na vseh šolah v celjski regiji.

Če bo na kateri od celjskih šol prišlo do omejitve vpisa, bo znano 30. maja, ko bodo programi z omejitvijo vpisa objavljeni na spletni strani Ministrstva za izobraževanje.

sola-voznje-polsi-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 1,960 seconds.