Kdaj in kako nakupovati v času koronavirus krize ter kam se obrniti za pomoč

23. 03. 2020 14:14

Pred zadnjim koncem tedna so v veljavo stopile odredbe odloka, ki ureja obratovalni čas prodajaln s pretežno živilsko ponudbo.

Objavljamo navodila kako po nakupih življenjskih potrebščin na način, da obvarujete sebe, druge stranke ter trgovce. Osnovno pravilo pa je, da osebe s potrjeno okužbo in vsi, ki so v izolaciji oziroma karanteni, NE SMEJO hoditi po nakupih! 

Tako so sedaj prodajalne odprte med vsaj 8. (lahko tudi prej) in najmanj 18. uro. Prejšnji odlok je sicer predvideval, da so prodajalne odprte do 20. ure. Prav tako odlok ne velja za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas

V času od 8. do 10. ure se mora vsem ranljivim skupinam, med katere se uvrščajo invalidi, upokojenci in nosečnice, omogočiti prednost tako pri nakupu kot tudi vstopu v trgovino.

Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Priporočila za nakupovalce: 

  1. Nakupe naj opravlja samo ena zdrava oseba iz skupnega gospodinjstva
  2. Nakup naj bo premišljen in za obdobje vsaj nekaj dni
  3. Upoštevajte navodila osebja glede vstopa in sanitarnih ukrepov (razkuževanje, rokavice, maske)
  4. Za občane, ki sami ne zmorejo po nakupih so v lokalnih skupnosti poskrbeli z mrežo prostovolcev, običajno pa podatke zbirajo štabi Civilne zaščite
  5.  In še enkrat: osebe s potrjeno okužbo in vsi, ki so v izolaciji oziroma karanteni, NE SMEJO hoditi po nakupih!

V prostorih Mestne občine Celje so prejšnji teden vzpostavili nov, dodatni operativno komunikacijski center Civilne zaščite Celje, ki bo sprejemal klice občank in občanov, ki bo deloval med tednom od 8. do 19. ure in ob sobotah od 8. do 15. ure.

Uslužbenci bodo v njem sprejemali klice, ki prihajajo na objavljeni telefonski številki (03) 491 09 20 – pomoč občanov, ki sami ne morejo od doma, pri opravkih v trgovini in lekarni ter 041 774 686 – splošne informacije za pomoč občanom) in ponudili ustrezno pomoč. Ob tem poudarjajo, da gre pri nakupih v trgovinah in lekarnah za nudenje nujne pomoči, občanke in občani pa naj se, če je to mogoče, obrnejo najprej na sorodnike, sosede in prijatelje.

Preberite tudi:

Nakup hrane na kmetijah ni prepovedan

Kako praktično ravnati s kupljeno hrano iz trgovine

et9en_7waai9snq

 

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,836 seconds.