Zaskrbljujoči množični pogini psov zaradi zastrupitev v okolici Celja

19. 01. 2019 09:10

Na območju Košnice in Polul so se v zadnjih tednih začeli vrstiti pogini psov zaradi zastrupitev. Vse živali so poginile v hudih krčih in bolečinah.

Po zanesljivih podatkih naj bi zaradi zastrupitve poginili štirje domači psi in ena divja žival, lisjak. Po pričevanjih na socialnih omrežjih pa je število poginov verjetno še večje.

Glede na znane okoliščine obstaja verjetnost, da vabe z neznanim strupom nekdo nastavlja namerno, zato je preiskovanje primera že prevzela policija.

V preteklih tednih se je v lastnike kužkov v okolici Celja naselil strah. V kratkem času je namreč na območju Košnice pri Celju na enak način, torej v hudih krčih in bolečinah, poginilo večje število psov.

Po socialnih omrežjih se je hitro razširilo svarilo, da na območju Košnice nekdo nastavlja strupene vabe, po zaužitju katerih njihovim psom ni več pomoči. Temu pa je sledilo pričevanje mnogih, ki so na enak način izgubili svoje štirinožne prijatelje.

Za pojasnila glede serijskih zastrupitev in poginov živali smo se zato obrnili na veterinarske postaje v Celju in okolici ter policijo.

Neznan strup, zaradi česar ni poznan protistrup

Edina veterinarska ambulanta v Celju in okolici, ki je te dni beležila primere zastrupljenih kužkov je Zamba veterina, ki je lokacijsko najbližje Košnici pri Celju. Njihova veterinarka Zora Kučukovič, dr. vet. med. nam je povedala, da so bili ravno nekaj ur pred našim pogovorom seznanjeni o še četrtem primeru pogina psa zaradi zastrupitve, tokrat na območju Polul. Že prej so obravnavali oz. bili seznanjeni še o treh primerih poginov psov ter poginu lisjaka na območju Košnice.

Poudarila je, da sicer uradno pri nobenem primeru še ni potrjeno, da gre za zastrupitev, a da vse okoliščine kažejo na to. Kaj točno je povzročilo smrt kužkov bodo pokazali toksikološki testi, ki bodo verjetno izvedeni v sklopu policijske preiskave. Dodala je, da je že nekaj časa nazaj po veterinarskih ambulantah po Sloveniji krožilo opozorilo o pojavu novega strupa za glodavce, ki naj bi deloval na živčni sistem. Žal omenjenega strupa, za katerega obstaja velika verjetnost, da bi bil lahko tudi vzrok poginov psov na območju Celja, kljub velikemu trudu ni bilo mogoče najti na tržišču. Posledično pa zaradi tega tudi ni bilo mogoče določiti protistrupa. Lastnikom psov, ki so v ambulanto prepeljani še žive živali tako ni ostalo drugega, kot da so svoje ljubljenčke muk odrešili z evtanazijo.

In kaj o primeru pravijo na policiji?

Za informacije o zastrupitvah psov smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Celje. Predstavnica za odnose z javnostmi Milena Trbulin nam je pojasnila, da so bili policisti Policijske postaje Celje januarja letos obveščeni o treh primerih zastrupljenih psov v Celju. Dodala je, da naj bi po do sedaj zbranih obvestilih psi pojedli neznano snov in v hudih bolečinah poginili. Pri vseh so lastniki zasledili močno slinjenje, tresenje in povišano temperaturo.

Policija v omenjenem primeru obravnava kaznivo dejanje mučenja živali, preiskava pa je v fazi zbiranja obvestil.

Na policiji lahko zato zaenkrat zgolj svetujejo, da imajo lastniki psov le te vedno na povodcih, med sprehodi pa naj pazijo, da psi ne bi zaužili kakšne sumljive stvari. Trbulinova je ob koncu še poudarila, da gre za nedopustno ravnanje pri čemer psi poginejo v hudih mukah.

Ob vsem omenjenem pa se mnogim zastavlja vprašanje, ali je domnevni nastavljalec strupa sploh pomislil, da bi lahko strupene vabe prišle tudi v usta majhnih otrok.

B.S.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,025 seconds.