Kje in po kakšni ceni lahko v Celju napolnite svoj električni avtomobil

22. 09. 2017 10:33

V Celju danes, podobno kot drugod po Sloveniji, poteka dan brez avtomobila. Natančneje – brez avtomobila na fosilna goriva, saj so zaprli Prešernovo ulico, kjer se lahko preizkusno popeljete z električnim avtomobilom.

Avtomobili na električni pogon se po svetu, v luči nižanja ogljičnega odtisa, čedalje bolj uveljavljajo. Tudi mesto Celje se zaveda, da je razvoj zelenih mobilnostnih tehnologij naša skupna prihodnost, zato zadnja leta v to vlaga čedalje več.

In ker vlogo pri odločitvi za nakup električnega avtomobila odigra tudi infrastruktura namenjena električnim avtomobilom, smo se odločili preveriti, kako je glede polnilnih mest za električne avtomobile poskrbljeno v Celju.

Spodaj najdete tudi zemljevid polnilnic v Sloveniji.

Trg avtomobilov se hitro spreminja. Vozila na fosilna goriva so sicer še vedno prepričljivo prevladujoča, a določeni kazalci kažejo, da bi se slika utegnila kaj kmalu spremeniti. Pred tem bo seveda potrebno preskočiti še kar nekaj ovir.

Med drugim tudi njihov doseg z enim polnjenjem baterije, kar pa glede na hiter razvoj tehnologije lahko pričakujemo kmalu. Toda, za krajše mestne vožnje so električni avtomobili že sedaj zelo dobra alternativa.

In, ker je pogoj za uporabo električnega avtomobila, tudi primerna infrastruktura namenjena uporabi tovrstnih prevoznih sredstev, smo preverili, kje in po kakšni ceni lahko v Celju napolnite svoj električni avtomobil.

Slovenija trenutno še močno zaostaja za vodilnimi državami, se je pa v zadnjem letu število na novo registriranih električnih avtomobilov podvojilo.

V Celju trenutno premoremo 8 polnilnih mest, ki se nahajajo na naslednjih lokacijah:

  • Ozka ulica, upravljalec Mestna občina Celje. Polnjenje je brezplačno. Gre za standardno polnilnico (22 kW).
  • Ljubljanska cesta, upravljalec Šolski center Celje. Polnilnica je še v fazi preizkušanja. Ko bo obratovala, bo polnjenje brezplačno. Gre za standardno polnilnico (22 kW).
  • Stara Mariborska cesta, upravljalec Elektro Celje. Polnjenje je zaenkrat še brezplačno, a je mogoče samo z identifikacijsko kartico, ki jo v Elektro Celje dobite zastonj. Gre za standardno polnilnico (22 kW).
  • Vrunčeva ulica, upravljalec Fakulteta za logistiko. Tudi tu je polnjenje zaenkrat še brezplačno. Edino kar potrebujete je lasten kabel (ponavadi je v opremi električnega avtomobila). Kot so sporočili iz fakultete pa naj bi na ravni občine potekali pogovori o zaračunavanju polnjenja, bodisi v obliki parkirnine, bodisi kot dodatek na računu za elektriko. Gre za standardno polnilnico (22 kW).
  • Dečkova cesta, upravljalec Celjski sejem d.d. Polnjenje je brezplačno. Gre za standardno polnilnico (22 kW).
  • Mariborska cesta, upravljalec City center, Polnjenje je brezplačno. Polnilnica je odprta v okviru delovnega časa nakupovalnega centra. Gre za standardno polnilnico (22 kW).
  • Mariborska cesta (pri vojašnici), upravljalec BS Petrol. Standardna polnilnica (22 kW) v mestu Celje je po besedah predstavnikov Petrola še v izgradnji. Polnjenje na tej polnilnici bo brezplačno. Sicer pa Petrol za polnjenje na hitrih polnilnicah zaračunava po naslednjih tarifah: s predplačniško kartico 10€ lahko polnite 2-krat po 30 minut (v povprečju se v tem času baterija napolni do 80%); pri osnovnem paketu brez vezave pa boste odšteli 0,2 € za minuto polnjenja.
  • Bežigrajska cesta, upravljalec Avtotehnika. Gre za hitro polnilnico vendar jo podjetje uporablja samo za lastne potrebe oz. jo daje na voljo le svojim strankam.

Kot vidite so standardne polnilnice, ki se ponavadi nahajajo v mestih, zaenkrat še brezplačne. Medtem ko so hitre polnilnice običajno plačljive, ali pa jih lahko uporabljate zgolj pod določenimi pogoji.

Kakšen je čas polnjenja?

Polnjenje z izmeničnim tokom (doma) preko eno ali trifaznih vtičnic, podobnih hišnim vtičnicam (do 11 kW), traja nekje do 12 ur.

Polnjenje s standardno polnilnico (22 kW) traja približno 1 uro.

Polnjenje s hitro polnilnico (do 150 kW) vam bo za 50 % napolnjene baterije vzelo zgolj 10 do 20 minut.

Cene električnih avtomobilov se gibljejo med 7.800 in 118.000 evri. S tehnologijo, ki je trenutno na voljo lahko z enim polnjenjem prevozimo med 100 in 200 kilometri. Poraba na 100 kilometrov naj bi se po nekaterih podatkih gibala nekje med 0.70 in 2,5 €. Seveda pa je odvisno kje ga polnite. Po Petrolovi predplačniški tarifi bi namreč za 100 km, če vzamemo povprečen čas polnjenja in povprečen doseg z enim polnjenjem, plačali približno 3,5 €.

Zemljevid polnilnic za električne avtomobile v Sloveniji najdete tukaj (klik!).

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
176 queries in 1,897 seconds.