Celje tudi letos deležno pustne povorke (foto)

13. 02. 2021 08:00

Kljub razmeram, ki Slovenijo v krču držijo že skoraj leto dni, je bilo Celje tudi letos deležno tradicionalne pustne povorke po mestnih ulicah. Kot vsako leto, so tudi tokrat z bogato paleto izvirnih pustnih mask mestno pustno dogajanje popestrili učenci OŠ Lava.

“Letos je pustno dogajanje drugačno kot običajno. A v šoli smo uspeli v prilagojeni obliki obuditi šege in navade tudi v tem nenavadnem času. 16 let tradicije nas je tudi letos spodbudilo k ustvarjanju, k spoznavanju pustnih šeg in navad. Učenci od 4. do 9. razreda so ustvarjali v okviru kulturnega dneva na daljavo ter raziskovali avtentične maske in pustne šeme različnih pokrajin in krajev Slovenije – predvsem so raziskovali manj znane slovenske pustne običaje: Borovo gostüvanje v Prekmurju, Hrušiški škoromati, Drežniški pust, Karneval v Cerknici, Laufarija v Cerknem, Pust Mozirski, Kostanjeviška Šelmarija, Kurentovanje na Ptuju…,” je priprave na letošnji dogodek opisala ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

Učenci OŠ Lava so se tako tudi letos izkazali in ustvarili zares pestro paleto individualnih in skupinskih pustnih mask. Celjske ulice so tako kljub omejitvam bile deležne bogatega pustnega vrveža. “Učenci I. triade so bili zelo ustvarjalni v šoli in izdelali skupinske maske. Z »dvema mehurčkoma«, 2. in 3. razreda, smo simbolno pregnali zimo v mestu, kjer smo že zjutraj postavili tudi inštalacijo s pustnimi maskami, ki prikazujejo izjemno zanimive maske iz različnih pokrajin. Ob ogledu razstavljenih mask si lahko mimoidoči preberejo tudi zelo zanimive opise in s tem pridobijo nekaj koristnih znanj. Ostali učenci od 1. do 3. razreda pa so obiskali Mestno četrt Lava in se sprehodili po okoliških ulicah,” pa je o maskah, ki so jih letos mestu Celje pripravili na OŠ Lava, še dodala Kolenkova.

Učenci so s pustno povorko tako ponovno odkrili in spomnili, da imamo izjemno bogate šege in navade ter izjemno zanimive maske, to bogato dediščino pa moramo dobro varovati.

foto: Aleš Videnšek/OŠ Lava

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,892 seconds.