Klub županov SLS na seji v Ljubljani obravnaval pobudo za upravno decentralizacijo Slovenije


Celjski župan Bojan Šrot je na seji Kluba županov SLS pojasnil, da se v Sloveniji 15 let pogovarjajo o decentralizaciji, proces pa gre v nasprotno smer. Uradniki po državnih institucijah določajo, kaj bi morali župani delati, s čimer se ne more  strinjati, poroča Siol.net.

Po besedah Šrota gre za upor županov, ki se zavzemajo za večje možnosti samostojnega odločanja občin. Opaža čedalje več zadev, kjer predvsem uradniki po posameznih ministrstvih “dobesedno zapirajo pravico odločati o stvareh”, ki se tičejo zgolj njih oz. okolij, ki jih predstavljajo kot župani. Kot primer je izpostavil vprašanje, zakaj morajo v Celju, če želijo obnoviti mestni park, dobiti dovoljenje državnih institucij oz. v Ljubljani spraševati, ali se sploh lahko lotevajo tovrstnih projektov.

Vse to smatra kot ponižujoč odnos do županov, ki predstavljajo politično telo na lokalnem nivoju in so poleg predsednika države edini izvoljeni na neposrednih volitvah. Slednje zaključuje z dejstvom, da so ljudje županom zaupali dolžnost, da urejajo mesto in rešujejo probleme, ki pa jih dostikrat zaradi vsega omenjenega ne morejo.

Pobudo za decentralizacijo podpira večina županov iz vrst SLS na Štajerskem, Šrot pa upa na pridružitev tudi ostalih županov iz celotne Slovenije, ki se soočajo s podobnimi problemi. Obenem se je Šrot dotaknil tudi programa SLS, ki podpira krepitev upravnih enot, kar je po mnenju celjskega župana popolnoma brezpredmetno in se celo nagiba k ukinitvi slednjih. Po njegovem bi namreč upravne zadeve, ki jih upravne enote opravljajo, opravljale občine kot naloge, prenesene s strani države.

Pobudo podpirajo tudi mariborski župan Kangler, murskosoboški župan Štihec, predsednik SLS Radovan Žerjav pa je prepričan, da je v slovenski birokraciji potreben resen rez.

Več preberite na Siol.net.