Kolesarska povezava Celje–Štore–Šentjur pridobiva končno podobo (foto)


Kolesarska povezava med občinami Celje, Štore in Šentjur vsak dan bolj pridobiva končno podobo. Projekt, katerega gradnja se je začela lansko leto sredi maja, poteka po načrtih. 

Foto: David Valant

Na trasi, ki bo dolga 11,55 kilometra, je v večji meri že izveden spodnji ustroj kolesarske poti. Prav tako so v Celju čez reko Hudinjo že namestili brv, ki je dolga 47 metrov in tehta kar 26 ton. Ta vikend je predvideno ponovno barvanje in montaža končne ograje, v avgustu pa izvedba poliuretanskega tlaka. Ob tem pa dela potekajo tudi v Štorah in Šentjurju. Projekt naj bi bil zaključen, kolesarska steza pa predana kolesarjem, spomladi v prihodnjem letu.

Gradnja kolesarske povezave Celje–Štore–Šentjur torej poteka v skladu z načrti, razdeljena pa je na 12 odsekov. Dela na prvem odseku se bodo pričela v mesecu avgustu, kar se tiče odseka 2 in 3 pa je asfaltiranje že izvedeno, izvaja se humiziranje ter izvedba bankin.

Foto: David Valant

Na odseku 4 se izvaja samo vertikalna signalizacija, na odseku 5 pa je bila izvedena prevezava plinskega omrežja in hidrantnega voda Petrol, naslednji teden pa bodo pričeli
z rušenjem nadstrešnice. Za Godčev most je za konec meseca predvideno sifonsko vrtanje kanalizacije in prevezava. Rušenje objekta je prav tako načrtovano v tem mesecu, izgradnja novega mostu pa v obdobju od julija do oktobra.

V juliju sledi začetek priprave za asfaltiranje na odseku 6 in 7, za tem pa v avgustu še na odseku 8. V Prožinski vasi, kjer je predvidena izgradnja novega mostu čez Voglajno, so že bili izvedeni temelji in oporniki, v naslednjih petih tednih pa je predvidena montaža konstrukcije ter izvedba betonskega dela objekta.

Na odseku 9 bodo v naslednjem tednu izvedene priprave za asfaltiranje, na odseku 10 pa je že izveden nosilni sloj asfalta. Konec junija ali v začetku julija je predvideno asfaltiranje odseka 11, na odseku 12 pa se že izvaja izkop in nasip trase, zaključek le tega pa je predviden v mesecu avgustu.

Vrednost gradbenih del na omenjeni kolesarski povezavi je sicer ocenjena na več kot 11 milijonov evrov, od tega je več kot sedem milijonov evrov evropskih sredstev, preostanek pa so državna in občinska sredstva. Izvajalca del sta VOC Celje in novogoriški Kolektor CPG.