Koliko glob izdajo mestni redarji v Celju in Velenju?

24. 05. 2012 14:10

Mestni redarji. Lokalni “šerifi” s prevelikimi pooblastili ali roka pravice, ki se še premalo ukvarja z nevestnimi prekrškarji? Mnenja so različna. A kar priznajmo, da redarje sodimo predvsem po naših preteklih izkušnjah z njimi.

Lokalna oblast v Celju se rada pohvali, da osnovni namen redarske službe ni polnjenje občinske blagajne. “Primarni cilj dela redarjev je, da se z kontinuiranim izvajanjem nadzora doseže večja stopnja varnosti v cestnem prometu,” je za Celje.info pojasnil vodja celjske Službe za občinsko redarstvo Matej Založnik. Kljub temu so lani izrekli 7047 glob, od tega 1480 opozoril.

Zgovornejši so v Velenju. 8 tamkajšnjih redarjev je lani napisalo 3.912 plačilnih nalogov, s katerimi so izterjali več kot 167 tisočakov.

Na Celjskem so redarji letos sprožili že več kot 3 tisoč 700 postopkov. Njihovi kolegi so v Velenju in okolici do sredine tega meseca napisali »le« tisoč 900 plačilnih nalogov. Največ kršiteljev si prisluži 40 evrov globe. V primeru plačila v 8 dneh to pomeni 20 evrov za prekršek.

Obstajajo pa tudi kršitelji, pri katerih redarji v enem postopku ugotovijo več kršitev in zato se znesek na položnici lahko približa tudi tisoč evrom, so nam sporočili iz velenjske Službe za odnose z javnostmi.

Med najpogostejšimi prekrški, ki jih zaznavajo tako na Celjskem kot v Šaleški dolini, se sicer znajdejo neplačilo parkirnine ali neoznačba parkirnega listka. Veliko je tudi voznikov, ki parkirajo na pločnikih, kolesarskih stezah in parkirnih mestih za invalide.

Celjski redarji delajo v dveh izmenah. Njihovi velenjski kolegi pa v treh – zadnji delo konča ob 2. zjutraj, po potrebi si razdelijo tudi konce tedna in praznike. In čeprav bi mnogi meščani želeli, da so redarji na delu tudi ponoči, ko se glasne zabave iz klubov preselijo na ulice, naj za to ne bi bilo potrebe. Če kdo sredi noči zmoti vaš spanec, se lahko obrnete na policijo.

t&f: ŠK

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 1,730 seconds.