Končana izkopavanja vojnega grobišča Košnica – kaj o tem menijo sosedje in Celjani

24. 09. 2016 08:37

20160923_124951 (Kopiraj)Na začetku septembra so se začela izkopavanja vojnega grobišča Košnica, ki se nahaja v neposredni bližini Celja, ki pa so se danes končala. Raziskave izvaja Magelan skupina v sodelovanju s podjetjem Avgusta d.o.o. pod okrilje Ministrstva za gospodarstvo za vladno komisijo za prikrita grobišča, ki so tudi naročili raziskavo.

Med žrtvami večinoma hrvaški domobranci in ustaši

V Košnico smo se odpravili tudi mi, kjer nas je prijazno sprejel vodja raziskav Luka Jerman. »Izkopavali smo ob križu, kjer smo že vedeli, da je grobišče bilo nazadnje potrjeno leta 2010 z izkopavanji oz. sondiranjem Marka Štrausa. Govorilo se je, da gre za celjske meščane,  s temi ugotovitvami, ki smo jih pridobili tekom raziskave, pa smo ugotovili, da gre pretežno za hrvaške domobrance in ustaše,« je povedal Jerman. Vse to so ugotavljali pretežno na podlagi predmetov, ki so jih ubiti imeli pri sebi. Ravno na podlagi različnih značk lahko sklepajo, da gre za ustaše.

Po njihovem mnenju gre za posameznike, ki so bili zajeti med Laškim in Celjem, po čemer so jih zvezali, pripeljali v taborišče in ustreljeni. Med raziskavo so našli tudi ogromno ostankov nabojev in tulcev, zaradi česar lahko sklepamo, da so bili postavljeni pred jarek in likvidirani s strelnim orožjem.

20160923_124808 (Kopiraj)

Raziskovalci so izkopavali na lokaciji Košnica 3, v neposredni bližini pa se nahajata tudi Košnica 1 in 2, kjer bodo v prihodnje najverjetneje izvedli sondaže, da potrdijo oz. ovržejo same lokacije. Na območju Košnice 3 so odkrili cca. 300 trupel, ocenjujejo pa, da je vseh skupaj (vključno s Košnico 1 in 2) zakopanih okoli 600 posameznikov.

20160923_124924 (Kopiraj)Na vprašanje, zakaj so se za izkopavanje po vseh teh letih odločili ravno zdaj, je Jerman odgovoril: »To morate vprašati vlado oz. politiko, ki se je tako odločila. Sam milim, da je prav, da se enkrat za vselej to zadevo razjasni. To so zgodovinska dejstva, tako je bilo. Mislim, da si vsak, če je pravi ali ni pravi, zasluži primeren grob oziroma, da je na primeren način pokopan.«

Vse posmrtne ostanke bodo predali Centralni kostnici Maribor. Predmete, ki so jih imeli pokojni pri sebi, pa bodo razstavljeni v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. V primeru, da se bodo našli njihovi svojci, ki bodo prepričani, da so med ubitimi tudi njihovi sorodniki, bodo lahko prevzeli njihove osebne predmete. »Kar se tiče same DNK analize kosti, pa je pa malo bolj problematično, saj gre za množično grobišče in je bila zelo otežena individualizacija skeletov, tako da težko rečem, da bi prišli sorodniki do kosti in bi jih pokopali, kjer hočejo sami,« je dodal Jerman.

Po mnenju sosedov je izkopavanje nepotrebno

20160923_124941 (Kopiraj)Glede izkopavanja smo povprašali tudi sosede na lokaciji Košnica 3. Starejši že celo življenje vedo, da je bilo na njihovem območju pred leti prelito veliko krvi. Niso pa bili seznanjeni s tem, čigava trupla je prekrivala zemlja. »Govorilo se je, da so to celjski trgovci, sedaj pa se je čisto drugače pokazalo. Izkazalo se je, da gre za ustaše, vojsko,« je povedal gospod Gabriel, ki živi v neposredni bližini vojnega grobišča. Samo raziskovanje jih sicer ne moti, so pa vsi enotni glede tega, da bi zgodovina morala ostati pokopana tam, kjer je. »Takole vam povem – če so bili 70 let tam zakopani, naj bi bili še sedaj,« je bil odločen Gabriel, s čimer se strinjajo tudi drugi sosedje.

Enega izmed sosedov raziskava moti predvsem iz finančnega vidika. »Čisto tako vam povem, to je škoda denarja! Otrok ne morejo operirati in zanje zbirajo zamaške. To je povsem brez potrebe,« je dodal še eden izmed sosedov. So pa izrazili radovednost, kakšni politični interesi ženejo raziskavo.

Celjane prevzemajo mešani občutki

20160923_124846 (Kopiraj)Za dodatno mnenje smo se odpravili tudi na celjske ulice, kjer smo mimoidoče povprašali, če so sploh seznanjeni z izkopavanjem in kaj sami menijo ob tem.  Večinoma so vedeli za sam projekt, jih pa ob tem prevzemajo mešani občutki.

»Če je bilo to toliko let zakopano, bi moralo ostati zakopano,« je komentiral Mark, z njim pa se strinja tudi Jože: »Mislim, da je nepotrebno odkrivati povojna grobišča, saj služijo samo za delitve med ljudmi in nabiranju političnih točk.«

Spet drugi so ubrali nekoliko bolj umirjen ton. Branka meni, da je zadnji čas, da so jih odkopali. Istega mnenja je tudi Franc: »Pravilno je, da je do izkopavanja prišlo, ni pa pravilno, da so bili usmrčeni.«

Marija je ob dogajanju bistveno bolj skeptična. Po njenem mnenju gre pri usmrtitvi za grozno dejanje, ki je zaznamovalo našo zgodovino. Se ji pa zdi sumljivo, zakaj so se ravno zdaj odločili izkopavanje. »Mogoče so dobili kakšna sredstva in malo več javnih delavcev, da lahko delajo v lepem vremenu. Fajn da delajo, vsaj nekdo ima službo,« je cinično dodala.

Tina Ožvald

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,973 seconds.