Konec epidemije, precepljenost ključna, da tako tudi ostane. Nov protokol iskanja visokorizičnih stikov

15. 06. 2021 12:29

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 42.131 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 112 okužb. Prejšnji teden je bilo potrjenih 220 okužb.

Opravljenih je bilo 39.801 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 2.330 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 112 okužb z deležem pozitivnih izvidov 4,8 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je 132 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je to povprečje 132, 14-dnevna pojavnost je 120.

Trenutno je hospitaliziranih 122 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 40 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj sta umrla 2 bolnika s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.408 bolnik s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 2.531 (včeraj 2.807).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 18 okužb (pred tednom dni 16). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 12 (včeraj 12).  7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 33 (slovensko povprečje 44), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 85 (slovensko povprečje 120).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 13 covidnih bolnikov (enako kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 7 na intenzivni negi (eden manj kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 2 covidna bolnika. V domačo oskrbo so odpustili 2 prebolevnika. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 488 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bila včeraj potrjenih 18 okužb (prejšnji teden 16). Največ v občini Celje 5, sledijo Žalec 4, Zreče 2, Podčetrtek 1, Polzela 1, Šmarje pri Jelšah 1, Šoštanj 1, Štore 1, Vojnik 1, Vransko 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 112 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 220.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 132 okuženih oseb (včeraj 147). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 132 (včeraj 147).

Trenutno je hospitaliziranih 122 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 40.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 12. Sprejetih je bilo 11 covidnih bolnikov (10 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 21 bolnika (19 več kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika manj kot dan prej.

Včeraj sta umrla 2 bolnika s covidom-19. Oba v bolnišnicah, noben na intenzivni negi. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.408 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 772.255, z vsemi odmerki pa 552.551 prebivalcev (26,3 % celotne populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Konec razglašene epidemije

Z današnjim dnem se v Sloveniji končuje epidemija, ki jo je vlada razglasila 19. oktobra lani in jo od takrat podaljševala. Za preklic epidemije so izpolnjeni vsi pogoji: 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev in zasedenost navadnih in intenzivnih bolnišničnih oddelkov.

V primerjavi z enakim obdobjem lansko leto je slika sicer zelo drugačna, pri čemer pa je situacija tokrat drugačna zaradi velikega števila prebolevnikov in cepljenih, ki so tako zaščiteni pred okužbo.

Virus je kljub vsemu še vedno prisoten, zato v veljavi ostaja sistem PCT – “preboleli, cepljeni in testirani”. Še vedno veljajo omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti, nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah. Se pa s koncem epidemije v gostinskih lokalih umika omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci.

Nov protokol iskanja visokorizičnih stikov

V.d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel je danes predstavil nov način iskanja visokorizičnih stikov. Pojasnil je, da je nadgrajen protokol v Sloveniji tritiren, oseba je tako o visokorizičnem stiku obveščena na tri načine.

Prvi način je aplikacija #Ostanizdrav. Ta način Fafangel ocenjuje za najbolj učinkovitega. Gre namreč za digitalizacijo stoletje starega sistema iskanja stikov, ki je primeren za 21. stoletje. Ta način je najhitrejši in najbolje varuje osebne podatke, je dejal.

Drugi način je, da okužena oseba sama obvesti svoje stike. “To lahko naredi, če ne želi sodelovati z epidemiologi,” je pojasnil Fafangel. Lahko pa se tudi zgodi, da epidemiološka služba ne bo uspela v 48 urah obvestiti vseh stikov, zlasti če je veliko novookuženih in če je imel vsak od novookuženih tudi veliko stikov. V skladu z novim sistemom bodo vse okužene osebe dobile pismo z navodilom, da vse svoje stike obvestijo sami.

Tretji način pa je, da ob pogovoru in sodelovanju z okuženimi epidemiologi opredelijo visokotvegane kontakte, vsakega posameznika bo epidemiolška služba tudi poklicala. Če bodo ugotovili, da je bila oseba res v visokorizičnem stiku, ji bodo podali ustrezna navodila.

Kot je še dejal, bo vsak dan na voljo do 70 do 100 oseb, ki bodo iskale stike. Koliko oseb bodo lahko dnevno obravnavali, pa bodo vedeli v drugi polovici tedna, ko bodo imeli tedensko poročilo.

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 0,818 seconds.