Krajevna združenja borcev za vrednote NOB organizirala komemoracije ob dnevu spomina na mrtve (foto, video)


Dan mrtvih je praznik, ko se spominjamo vseh bližnjih, ki smo jih izgubiti. Ob tej priložnosti pa se vsako leto spomnimo tudi na posameznike, ki so padli v boju za osamosvojitev Republike Slovenije. V Celju in okolici za to poskrbijo predstavniki Združenje borcev za vrednote NOB Celje, ki so tudi letos organizirali komemoracije ob dnevu mrtvih v spomin na borce, padle za našo prihodnost.

Učenci OŠ Ljubečna so komemoracije ob dnevu mrtvih pospremili s kulturnim programom.
Učenci OŠ Ljubečna so komemoracije ob dnevu mrtvih pospremili s kulturnim programom.

V petek, 26. oktobra, je prva komemoracija potekala ob spominski plošči na gasilskem domu Trnovlje – Celje. Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Trnovlje – Celje je namreč priredila kulturni program v spomin žrtvam totalitarističnih režimov, ki so ga povezovali recitatorji KUD »Zarja« Trnovlje – Celje in začinili učenci OŠ Ljubečna z odpetimi skladbami. Ob tej priložnosti je spregovoril tudi Janko Pertinač, predsednik Združenja borcev za ohranjanje vrednost NOB.

Branko Verdev med nagovorom v Škofji vasi.
Branko Verdev med nagovorom v Škofji vasi.

V znamenju obujanja tovrstnih spominov sta se združili tudi krajevni organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Škofja vas in Ljubečna, saj so se komemoracije ob 17. uri nadaljevale pri spomeniku v Škofji vasi. Tudi tam so za kulturni program poskrbeli predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB ter učenci OŠ Ljubečna, pridružili pa so se jim recitatorji KD bratov Dobrotinšek Škofja vas.

Komemoracije ob dnevu mrtvih so se zaključile uro kasneje pri spominski ploščadi na stavbi krajevne skupnosti Ljubečna, kjer je kot slavnostni govorec nastopil Branko Verdev, ki se je poklonil padlim vojakom in opozoril na grozodejstva vojne.

Nekaj utrinkov s komemoracij smo ujeli tudi v objektiv in si jih lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Dodatno pa vas vabimo še  ogledu fotogalerije.