Krajevna Združenja borcev za vrednote NOB organizirala komemoracije ob Dnevu mrtvih (foto, video)

30. 10. 2012 20:22
Ivan Grobelnik med govorom pri spominski plošči v Ljubečni

Dan mrtvih je praznik, ko se spominjamo vseh svojih preminulih najbližjih, vendar se je potrebno spomniti tudi posameznikov, ki so padli v boju za osamosvojitev Republike Slovenije. V Celju in okolici vsakoletno za to poskrbijo predstavniki Združenje borcev za vrednote NOB Celje, ki je tudi letos organiziralo komemoracije ob Dnevu mrtvih v spomin na borce, padle za našo prihodnost.

V petek, 26. oktobra, je prva komemoracija potekala ob spominski plošči na gasilskem domu Trnovlje – Celje. Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Trnovlje – Celje je namreč priredila kulturni program v spomin žrtvam totalitarističnih režimov, ki so ga povezovali recitatorji KUD »Zarja« Trnovlje – Celje in OŠ Ljubečna. Tam smo se pogovorili tudi z Alenko Godež, predsednico krajevne skupnosti Trnovlje – Celje, ki je poudarila pomembnost spomina na padle borce ter kritično ovrednotila poznavanje mlajših generacij o dogajanju po 2. svetovni vojni. V znamenju obujanja tovrstnih spominov sta se združili tudi krajevni organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Škofja vas in Ljubečna, saj so se komemoracije ob 17. uri nadaljevale pri spomeniku v Škofji vasi. Tudi tam so za kulturni program poskrbeli predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB ter učenci OŠ Ljubečna, pridružili pa so se jim recitatorji KD Bratov Dobrotinšek Škofja vas.

Komemoracija ob Dnevu mrtvih v Škofji vasi
Martin Grosek med govorom pri spomeniku v Škofji vasi

Komemoracije ob Dnevu mrtvih so se zaključile uro kasneje pri spominski ploščadi na stavbi krajevne skupnosti Ljubečna, kjer so za kulturni program prav tako poskrbeli učenci OŠ Ljubečna ter borci za vrednote NOB, vendar se jim je tokrat pridružil tudi Ivan Grobelnik – borec, ki je v času vojne sodeloval pri osvoboditvi zaprtih v Starem piskru in kasneje za to prejel tudi odlikovanje. Njegov govor o narodu, ki se ni nikoli predal, si lahko ogledate na spodnjem video posnetku. Prav tako sta se mu na govorniškem odru pridružila tudi Martin Grosek in Branko Verdev iz Združenja borcev za vrednote NOB, ki sta opozorila na pomembnost obujanja spominov na dogodke pred osamosvojitvijo Slovenije. Tudi Martin Grosek je ob tem izpostavil neangažiranost mladih, ki o zgodovini ne vejo prav dosti in jih niti ne zanima, čeprav so ravno oni vmesni most med generacijami, ki bodo spomine prenašali v prihodnost. V duhu spominov se je tudi zaključila slovesnost ob Dnevu mrtvih, s katero smo se spomnili vseh, ki so padli za Slovenijo in za samostojno državo, v kateri lahko prebivamo danes.

[simpleviewer width=100% height=700 id=269]

F/T/V: Tina Ožvald

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 1,129 seconds.