Kresovanje in praznik domovine tradicionalno obeležili na Jožefovem hribu (foto in video)


dan_drzavnosti_sv_jozef_2016_1Minuli petek so v Domu sv. Jožefa tradicionalno obeležili praznik domovine s kresovanjem, sveto mašo za domovino in ljudsko rajanje. Slavnostni govornik je bil dr. Janez Bogataj, za kulturni program so poskrbeli Godba na pihala s Svetine, Župnijski zbor, dekliška skupina Jožefinke, Zbor zaposlenih Doma sv. Jožef in Fantje z Jožefovega hriba, za ljudsko rajanje pa člani ansambla Unikat.

Ali imata kres oz. praznik Janeza Krstnika in domovina kaj skupnega?
Slavnostni govornik akademik, prof. dr. Janez Bogataj, je v svojem govoru, ki ga je naslovil Ali imata kres oz. praznik Janeza Krsnika in domovina kaj skupnega?, najprej razložil pomen praznikov, torej šentjanževega oz. kresni večer in dneva državnosti. Ob tem je izpostavil, da je vesel, da se kresovanje ponovno oživlja, ni se mogel izogniti omembe nagrade kresnik.

dan_drzavnosti_sv_jozef_2016_3

O dnevu državnosti, ki je bil uveden kot spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala neodvisna država, pa je Bogataj povedal, da tako, kot večina državnih praznikov, tudi ta še nima svoje obrednosti. “Prebivalcem verjetno največ pomeni, da je dela prost dan. Obrednost praznika se seveda ne grad z državno proslavo in s pogrevanjem starih razpok v naših odnosih, za kar najbolj poskrbijo mediji!”, je med drugim izpostavil Bogataj.

Ob koncu nagovora, ki mu lahko v celoti prisluhnete spodaj, je med drugim pozval k novemu zagonu, pravi volji, brez preteklih obremenitev, spremembi naše projekcije, ki je naravnana iz sveta v Slovenijo, namesto, da bi bilo obratno:

Po sveti maši druženje z bogatim kulturnim programom in kresovanje
Kot je vsa leta v navadi, se je tudi tokrat slavje pričalo s popoldansko sveto mašo, ki ji je sledilo druženje ob zvokih Unikatov, domski kuharji so poskrbeli za jedačo, mladi za strežbo.

Okoli 21. ure so na oder ob spremljavi godbe na pihala s Svetine prinesli tri zastave – simbol naše domovine (slovenska zastava), simbol naše širše domovine (evropska zastava) in simbol ožjega okolja (celjska zastava) – ter tako uradno pričeli s kulturnim programom, ki so ga oblikovali pevci župnijskega zbora, dekleta Jožefinke, zbor zaposlenih doma in Fantje z Jožefovega hriba.

dan_drzavnosti_sv_jozef_2016_4

Sledil je prižig kresa, ki je med zbrane prinesel občutek topline in miru. Sledilo je rajanje do poznih večernih ur.

S srečelovom zbirali sredstva za obisk Kanade
Z letošnjo prireditvijo in srečelovom so na Jožefovem hribu zbirali sredstva za obisk mladih igralcev in pevcev iz župnije Celje – sv. Jožef pri rojakih v Kanadi, ki ga načrtujejo konec aprila prihodnje leto.

dan_drzavnosti_sv_jozef_2016_5

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=1008]

polovicka_celje_klik1