Kresovanje na Špici 2019 (foto)

01. 05. 2019 17:18

Kot veleva zakoreninjena tradicija, je tudi letos na predvečer praznika dela na celjski Špici potekalo kresovanje. Špica je s tem že 28. leto zapored poskrbela za nepozabno zabavo, ki pa jo je nekoliko okrnilo slabo vreme. 

Kresovanje je že večletna tradicija, začela pa se je že v srednjem veku, ko so ljudje prižigali kresove ter s tem opozarjali na prihode Turkov. Tradicija se je ohranila do danes, ko nam na srečo ni treba opozarjati na prihode Turkov, je pa odlična priložnost, da se ljudje zberejo ob toplem ognju, se malo podružijo, kaj spijejo in pojejo, predvsem pa kakšno zapojejo in zaplešejo.

V Celju pa je še vedno najbolj znan kres na Špici, saj je dogodek z bogato tradicijo, ki se odvija že kar 28 let. Čeprav se udeležba mladih vsako leto manjša, so starejše generacije in otroci še vedno tisti, ki popestrijo večer, veliko pa jih spoštuje vsakoletno tradicijo in hodijo kresovat na Špico že od samega začetka.

kresovanje-spica-1

Tako je tudi letos Kajak kanu klub Nivo Celje poskrbel za tradicionalno kresovanje ob Savinji. Obiskovalci so lahko uživali ob dobri hrani in kozarčku rujnega, za zabavo pa je skrbel DJ Klemen. Žal pa je organizatorjem tudi letos ponagajalo vreme, saj so dežne kaplje marsikoga pripravile do tega, da je noč v znamenju ognja preživel v zavetju doma.

Tisti, ki so se vendarle odločili za kresovanje na Špici, pa se niso pustili preplašiti nekaj dežnim kapljam in so se pogumno zabavali pozno v noč. Nekaj utrinkov s kresovanja si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
240 queries in 5,731 seconds.