Kriminalisti NPU preiskali sedež trgovske družbe Engrotuš


V obsežni preiskovalni akciji kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma gospodarskega kriminala izvajajo 7 sklopov hišnih preiskav. Danes so izvedli preiskavo na sedežu podjetja Engrotuš v Celju. Preiskovali so tudi sedež podjetja Viator & Vektor in dom nekdanjega direktorja Engrotuša in Petrola Aleksandra Svetelška. Po neuradnih informacijah so preiskali tudi nekdanjo vilo Zdenka Pavčka v Portorožu.

Kot so nam sporočili iz NPU, kriminalistično preiskavo, ki poteka že več kot pol leta, usmerja Specializirano državno tožilstvo pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS. “Preiskovanje poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali pravic po členu 244 KZ, za katerega je zagrožena kazen do 8 let zapora. Materialna škoda oziroma protipravna premoženjska korist, nastala s kaznivimi dejanji, po dosedanjih ugotovitvah znaša nekaj več kot 5,5 milijona evrov,” so še zapisali na NPU.

Kot poročajo spletne Finance, naj bi se preiskava nanaša na menedžerski prevzem Merkurja.

Uprava Engrotuša je potrdila, da so jih obiskali kriminalisti

Uprava Engrotuša je potrdila, da so jih obiskali kriminalisti. “Preiskovalni organi so se v okviru širše preiskave za pomoč pri zbiranju dokaznega gradiva obrnili na Engrotuš. Osumljenci niso odgovorne osebe našega podjetja, niti podjetje samo. Preiskovalcem smo omogočili vpogled v želene dokumente in z njimi bomo sodelovali še naprej, če bo to potrebno,” so za Finance povedali v upravi trgovske družbe Engrotuš.

Preko agencije Dialog je obisk kriminalistov NPU potrdil tudi Aleksander Svetelšek. “Med krajšo preiskavo, v kateri je Aleksander Svetelšek tvorno sodeloval, so zasegli notesnik ter se poslovili. Predmet preiskave so postopki, v katerih je deloval zakonito in transparentno ter v nikogaršnjo škodo. Gospod Svetelšek zdaj že opravlja svoje redne delovne obveznosti,” so zapisali. O preiskavi na Svetelškovem domu smo poročali tudi na portalu Kozjansko.info.

V današnjih preiskavah so ob kriminalistih NPU sodelovale tudi enote PU Ljubljana, Koper in Celje
Hiša Aleksandra Svetelška v Dvoru pri Šmarju, v kateri v času našega obiska (ob 10.30) ni bilo več sledu o hišni preiskavi

Preberite tudi:
Aleksandru Svetelšku po hišni preiskavi zasegli notesnik (Kozjansko.info)

t: M.K.
f: E.H. in M.K.