Lani na Celjskem kaznovali 32 petardarjev

19. 12. 2012 23:01

Z današnjim dnem je poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, katerih uporaba je dovoljena vse leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice …) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem.

Ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke le pod nadzorstvom staršem ali skrbnikov.

Prepovedana pa je posest vseh tistih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Največkrat so to petarde različnih oblik in moči.

Fizičnim osebam je prepovedana:

  • predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka,
  • uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi,
  • preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Globe, ki so predpisane za kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, znašajo za posameznika od 400 do 1.200 evrov (48. člen). To je tudi predpisana globa za kršitve, ki jih najpogosteje obravnava policija. Globe za pravne osebe pa se gibljejo med 5.000 in 50.000 evrov (46. člen) oziroma od 3.000 do 15.000 evrov (47. člen).

Na območju Policijske uprave Celje so med lanskimi božično-novoletnimi prazniki izvedli 32 represivnih ukrepov v zvezi s pirotehničnimi sredstvi. Skupaj so policisti zasegli 2.671 kosov pirotehnike.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
195 queries in 0,782 seconds.