Letne vozovnice za Celebus s 1. februarjem za upokojence brezplačne

25. 01. 2022 10:35

Mestna občina Celje bo v torek, 1. februarja, začela izdajati brezplačne letne vozovnice za upokojence za vožnjo s Celebusom. Pogoj za pridobitev brezplačne letne vozovnice je, da ima stranka status upokojenca in v Mestni občini Celje stalno ali začasno prebivališče. Upokojenci bodo morali plačati samo brezstično magnetno kartico (če je še nimajo), ki stane 3 evre.

Upokojenci, ki se želijo brezplačno voziti s Celebusom, morajo za pridobitev letne brezplačne vozovnice predložiti:

 • osebni dokument s sliko,
 • dokument, iz katerega je razvidno, da imajo v Mestni občini Celje stalno ali začasno prebivališče (če to ni razvidno že iz osebnega dokumenta)
 • ter dokument, s katerim izkazujejo status upokojenca (kot npr. upokojenska kartica, zadnji pokojninski odrezek ipd.).

Brezstična kartica upokojenca bo opremljena z nalepko, na kateri je napis »Celebus – upokojenska vozovnica«.

Brezplačne letne vozovnice lahko upravičenci pridobijo na obeh prodajnih mestih, na glavni avtobusni postaji v Celju (predstavništvo Nomaga) in na Mestni občini Celje od 1. februarja 2022 dalje.

Cenik za ostale (plačljive) vozovnice po 1. februarju ostaja nespremenjen

Po do sedaj veljavnem ceniku, se je dijakom, študentom, invalidom in upokojencem priznal 25 % popust pri nakupu letne vozovnice za prevoze s Celebusom. S sprejetjem omenjenega sklepa pa se upokojencem po novem prizna 100 % popust na letne vozovnice. Popust velja za upokojence, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Mestni občini Celje in ob nakupu izkažejo status upokojenca. Brezplačni prevoz velja le za letne vozovnice. Edini strošek, ki ga bodo ob prevzemu letne vozovnice morali poravnati upokojenci, bo enkratni strošek brezstične kartice v višini treh evrov, v kolikor kartice še nimajo.

Za vse ostale veljajo cene po do sedaj veljavnem ceniku:

 • Dnevna in enkratna vozovnica, kupljena na avtobusu 1 €,
 • Tedenska vozovnica 5 €,
 • Mesečna vozovnica 15 €
 • Letna vozovnica 100 €
 • Otroci od 0–6 leta brezplačno (v spremstvu odrasle osebe),
 • Otroci od 7–15 let 50 % popusta na letno vozovnico,
 • Dijaki, študenti in invalidi 25% popusta na letno vozovnico,
 • ter po novem upokojenci 100 % popusta na letno vozovnico.

Brezplačen medkrajevni javni prevoz za upokojence je novembra 2019, preko novele zakona, sprejelo že Ministrstvo za infrastrukturo v prejšnji vladi, upokojenci pa so lahko brezplačne medkrajevne prevoze začeli koristiti v juliju 2020. Takratna novela zakona pa ni vključevala brezplačnega mestnega javnega prevoza, zato je bil tudi Celebus izvzet iz te upokojenske ugodnosti. Ministrstvo za infrastrukturo v tej vladi je zato začelo z aktivnostmi tudi v tej smeri. Brezplačni mestni javni prevoz za upokojence so tako pred časom že dobili v Ljubljani in Mariboru, sedaj pa se temu priključujejo še druga mesta.

Sprememba ne prinaša dodatnih finančnih obveznosti za proračun Mestne občine Celje za leto 2021, prav tako pa trenutno ni pričakovati vpliva na proračun, saj prevoznine niso prihodek proračuna.

B.S.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 1,002 seconds.