Magistrsko delo Celjana o prenovi Petrička dobilo odličje (foto)


O Petričku ne raziskujemo le mediji, ampak tudi drugi! Naš zadnji prispevek je spodbudil mladega celjskega arhitekta, da nam je predstavil svoje zaključno študijsko delo, v katerem je pripravil zanimivo zasnovo prenove Petrička.

Pravi, da ima na Petriček veliko lepih spominov, ko je še obiskoval osnovno šolo. Aleš Žmavc je zaključil šolanje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in samostojno deluje v arhitekturni stroki pod imenom od-do arhitektura. Njegovo magistrsko delo z naslovom Idejna zasnova prenove športno rekreacijskega centra Petriček v Celju: raziskava vpliva spomina v odnosu do prostora je dobilo najvišjo oceno. Da bo pisal o sicer nekoč priljubljeni, a sedaj močno razpadajoči zgradbi, se je odločil

zaradi afinitete do same lokacije in želje po spremembi na bolje iz trenutnega zapuščenega stanja.

nova-podoba-1
Takole bi bil videti Petriček, če bi realizirali projekt magistrskega dela.
S Petrička bi videli Savinjo – kot nekoč!

Pri projektu gre predvsem za prenovo in ohranitev pročelja stare hiše. Meni namreč, da slednje predstavlja identiteto prostora in bi bila napaka, če bi se v celoti odstranilo. Največji izziv je bil zasnovati takšen arhitekturni predlog, ki bi zadostoval potrebam, da bi Petriček ponovno v celoti oživel in se vklopil v svojo naravno krajino.

Izhodišče naloge je bilo ponoviti dogajanje na Petričku še iz Pelikanovih fotografij …. posedanje na jasi nad Savinjo, ki pa je danes popolnoma zaraščena.

_jp-4651-jpce519
V Pelikanovih časih so lahko na Petričku uživali ob pogledu na Savinjo.

Naloga na 130 straneh vključuje zgodovinski pregled, celostno prenovo stavbe in okolice ter umestitev novega programa, ki bi Petriček povrnil v javno rabo in dobro Celjanom.

Ciljam k takšni prostorski in arhitekturni zasnovi Petrička, ki ga ne bi spremenila v zgolj še en objekt, ki bi lahko čez nekaj let izgubil na privlačnosti in bi nanj pozabili.

nova-podoba-6
Zasnova notranjosti objekta.
Odlična podlaga za nadaljnje delo

Magistrsko delo je obsežna in zelo poglobljena študija, katere projekt je zasnovan tako, da je izvedljiv v celoti kot tudi samo po posameznih delih. Magistrsko delo je doseglo tudi druge medije, dobrodošla pa bi bila bolj podrobna predstavitev potencialim investitorjem, med drugim tudi Mestni Občini Celje, pri čemer Aleš nima nobenih zadržkov.

Prepričan je, da je lokacija Petrička odlična, in glede na trenutne dobre obete, se lahko strinjamo, da bo v prihodnosti zelo obljudena. Ob tem dodaja, da se bi bilo smiselno sestati tudi z lokalno skupnostjo in v sodelovanju z njo zasnovati nov program Petrička. Navsezadnje so prebivalci tisti, ki dajejo življenje takšnim objektom.

Vabljeni k ogledu fotografij, ki zajemajo nove načrte Petrička, Aleševo raziskovanje, stare podobe Petrička in celo prvi cenik!

T. Ž.

vir foto: MNZ Celje, Zgodovinski arhiv Celje, Aleš Žmavc

Fotogalerija: