Med staro železniško postajo in Savinjo se začenja gradnja P+R sistema

05. 07. 2019 15:14

Med staro železniško postajo in Savinjo na Ulici XIV. divizije v Celju začela graditi sistem vozlišča Parkiraj avto in prestopi na kolo.

Gradbena dela bo izvajalo podjetje VOC Celje, d. o. o., ki je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano v postopku javnega naročanja. Dela se bodo začela v ponedeljek, 7. julija 2019.

Naložba je ocenjena na nekaj več kot 426.000 evrov. Dobrih 229.000 evrov bo pridobljenih iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, ostali denar pa bo zagotovljen iz letošnjega občinskega proračuna.

Za kakšen projekt gre?

pr-celje-zelezniska-savinjaV razvitih evropskih mestih je možnost cenovno ugodnega in udobnega parkiranja z neposrednim dostopom do javnega sistema izposoje koles zmanjšala prometne težave. Mnogi vozniki so spremenili potovalne navade, saj so spoznali, da ima sistem P + R (Park & Ride – parkiraj avto in prestopi na kolo) številne prednosti.

Prvi tovrsten projekt v Celju predvideva izgradnjo 35 parkirnih mest za osebna motorna vozila. Tri parkirna mesta bodo namenjena invalidom, štiri pa voznikom električnih avtomobilov. Zraven bo 35 stojal za kolesa v sistemu javne izposoje koles (KolesCE). V neposredni bližini so predvidena tudi servisno stojalo za nujna popravila koles, varovana pokrita kolesarnica za pet koles in osem parkirnih mest za avtodome. Predvidena je tudi polnilna postaja za električne avtomobile. Zasajen bo nov, enojni drevored, zato bo območje sistema P+R zeleno, uporabnik pa bodo imeli obenem tudi pogled na Stari grad.

Kaj sistem omogoča?

Uvoz oziroma izvoz na parkirišče bo ostal na istem mestu, kot je sedaj. Sistem »parkiraj avto in prestopi na kolo« ima veliko prednosti. Voznikom omogoča, da cenovno ugodno parkirajo avtomobil in pot do želenega cilja, torej do službe, muzejev, tržnice, turističnih znamenitosti, gostilne ali javnih ustanov, nadaljujejo s kolesom. V Celju so za ta namen uvedli sistem javne izposoje koles KolesCE.

Sistem bo pripomogel k zmanjšanju prometa v mestu, obenem pa prispeva k boljšemu zraku in zmanjšanju hrupa. Obenem kolesarjenje že nekaj časa ni več samo rekreacijska dejavnost, temveč se vse bolj uveljavlja kot vsakdanje sredstvo za premagovanje razdalj. Je poceni, prijazno naravi, zdravo in v primerih, ko so na cesti prometni zastoji, tudi hitrejše.

M.G.

rokov-tek-2019-klik

rokovo-poletje-2019-klik

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,730 seconds.