Mednarodna zasedba kolesarjev se je na poti z Dunaja v Ljubljano ustavila v Celju


Minulo soboto so se v Celju, ki je bilo v znamenju Kolesarskega dne, ustavili kolesarji, ki kolesarijo v sklopu prvega nadnacionalnega, vseevropskega načrta za promocijo kolesarjenja (Pan European Master Plan for Cycling Promotion), katerega cilj je podvojiti število kolesarjev v regiji Podonavje do leta 2030. Kolesarji iz različnih držav, ki so prispeli iz Dunaja, so pot iz Celja nadaljevali proti Ljubljani, kjer se ta teden pričenja mednarodni kongres Velo city 2022.

Pri projektu gre za 18 kolesarjev, predstavnikov dveh projektov Interreg Podonavje ter koordinatorje evropske kolesarske mreže EuroVelo. Kolesarji prihajajo iz Madžarske, Romunije, Češke, Avstrije in Slovenije. Kolesarska karavana je z Dunaja krenila v torek 7. junija, vozi po daljinski kolesarski povezavi EuroVelo9 ( ta sega od Baltika do Jadranskega morja, v dolžina 2050 km in prečka šest držav), kolesarji so na dan opravili od 70 do 100 kilometrov. EuroVelo kolesarsko omrežje sicer sestavlja 17 daljinskih kolesarskih povezav v skupni dolžini več kot 90 tisoč kilometrov, ki prepletajo vso Evropo.

Interreg projekt Danube Cycle Plane se poleg povečanja števila kolesarjev zavzema tudi za boljšo kolesarsko infrastrukturo ter ozaveščanje odločevalcev in javnosti o potrebah kolesarjev, projekt Sabrina (Safer Bicycle Routes in Danube Area) pa se osredotoča na varnost infrastrukture kolesarjev, ki so eni najbolj ranljivih udeležencev v prometu.

V listini, katere podpisnica je odslej tudi Mestna občina Celje, je še zapisano, da promocija kolesarjenja prinaša dobre učinke za ekonomijo, okolje in družbo ter prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, ustvarjanju zelenih delovnih mest in učinkovitejši rabi javnega prostora.

Podžupanja Breda Arnšek je ob izročitvi listine poudarila, da je Mestna občina Celje tudi sicer na področju trajnostne mobilnosti dejavna s številnimi ukrepi. Predstavnik ministrstva za infrastrukturo Gregor Steklačič, tudi sam med udeleženci kolesarjenja z Dunaja do Ljubljane, pa se je ob prejemu listine zahvalil za lep sprejem v Celju in dejal, da je Celje primer dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti in kolesarskih projektov. Podžupanjo se je nato v imenu župana Mestne občine Celje podpisala na tablo, na kateri udeleženci kolesarjenja napoti od Dunaja do Ljubljane zbirajo podpise ministrov, županov in drugih pomembnih odločevalcev. Tabla s podpisi, ki ponazarja pomen sodelovanje za napredek tudi na področju kolesarjenja, bo postavljena na prostoru ministrstva za infrastrukturo na kongresu Velo city 2022 v Ljubljani, ki se ga udeležuje 1200 strokovnjakov z vsega sveta.

foto: MOC