Mestna občina Celje najaktivnejša mestna občina v Evropskem tednu mobilnosti 2021

21. 10. 2021 07:00

Mestna občina Celje je prejemnica priznanje za najaktivnejšo občino Evropskega tedna mobilnosti (EMT) v kategoriji mestnih občin. Med nemestnimi občinami si je letos priznanje prislužila Občina Semič. Priznanje podeljuje Ministrstvo za infrastrukturo RS.

Mestna občina Celje je letos skupaj z Zavodom Vozim v času Evropskega tedna mobilnosti pripravili zelo bogat program aktivnosti za vse generacije.

Mestna občina Celje je z aktivnim sodelovanjem v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2021 in s številnimi dosežki pri sprejemanju trajnih ukrepov ter ozaveščanju pomembno prispevali k uresničevanju skupne vizije za bolj zdrave in zadovoljne skupnosti. V imenu občine je priznanje na zaključnem dogodku v Novi Gorici prevzel Miran Gaberšek, svetovalec za promet na Oddelku za okolje in prostor ter komunalo Mestne občine Celje. Priznanje potrjuje, da se je v Celju delalo dobro, hkrati pa je zaveza, da se tudi v prihodnje na različne načine spodbuja trajnostno mobilnost. Letos je v ETM v Sloveniji sicer sodelovalo 84 občin, na evropskem nivoju pa 3197 občin iz 53 držav.

Celje v zadnjih nekaj letih naredilo velik razvojni korak naprej

Celje je v zadnjih letih z občinskim denarjem in s pomočjo evropskih ter državnih sredstev naredilo velik razvojni korak naprej. Med drugim se je v mestu namestilo več polnilnic za električne avtomobile ter s sofinanciranjem Eko sklada kupilo deset avtobusov na stisnjen zemeljski plin, ki je okolju prijazen. V sodelovanju z javnim podjetjem Energetika Celje se je v Trnovljah zgradila sodobna polnilnica na stisnjen zemeljski plin, ki ni namenjena samo polnjenju Celebusov, ampak tudi drugim vozilom na to vrsto pogona. Lani sta bila v sledenju trajnostne mobilnosti celovito obnovljena dela Gubčeve in Lilekove ulice v starem mestnem jedru, ki sta zdaj varni za pešce in kolesarje. Zgrajen je bil tudi sistem vozlišča Park&Ride. Poleg tega se je dobro prijel sistem izposoje javnih koles KolesCE, ki ima po zadnjih podatkih že več kot 11.000 registriranih uporabnikov. V Celju se gradijo tudi nove kolesarske povezave in MOC pa občane na različne načine spodbuja, da se v službo, trgovino in po opravkih namesto z avtom odpravijo peš, s kolesom, Celebusom ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti.

Predano delo MOC prepoznala tudi komisija ministrstva

V organizacijo  letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je Mestna občina Celje skupaj z Zavodom Vozim vložila veliko truda, znanja in energije. Na delu zaprte Prešernove ulice sta bila tako organizirana dva PARKirna dneva. Z združenimi močmi se je aktivno pozivalo k spremembi potovalnih navad ter občane spodbujalo, da namesto avtomobila, za svoje poti izberejo katerega izmed bolj trajnostnih načinov mobilnosti (hojo, kolesarjenje ali vožnjo s Celebusom). Predano delo je prepoznala tudi komisija na ministrstvu, ki je Celje naposled uvrstila med najbolj aktivne občine in zmagovalke v ETM 2021.

foto: MOC

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 2,010 seconds.