Mestna občina Celje praznuje: “Praznujmo doma in ponosni na naše lepo mesto”

11. 04. 2021 07:00

Danes, v nedeljo, 11. aprila, mineva 570 let, odkar je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini podelil mestne pravice. Pred 30 leti so na Mestni občini Celje ta dan določili za svoj praznik.

Tudi letos bomo zaradi epidemije praznik našega mesta praznovali bolj umirjeno in doma, kar pa ne preprečuje, da se ne bi s ponosom ozrli na naše lepo mesto, na vse izvedene projekte, ki so omogočili kvalitetnejše življenje, kakor tudi na prejemnike najvišjih priznanj, ki so s svojim izjemnim delom in dosežki na svojem področju v Celju pustili neizbrisen pečat.

Tudi ob letošnjem prazniku Mestna občina Celje podeljuje naziv častni meščan mesta Celje in enajst celjskih grbov. Zaradi epidemiološke situacije bo župan Mestne občine Celje Bojan Šrot letošnjim občinskim nagrajencem priznanja podelil na prireditvi, ki bo organizirana, ko bodo to dovoljevale razmere.

Letošnji prejemniki najvišjih priznanj MOC

Naziv častni meščan mesta Celja bo prejel mag. Franc Pangerl za prispevek pri prepoznavnosti Celja kot sejemskega mesta v mednarodnem prostoru.

Zlati celjski grb bodo prejeli dr. Anton Šepetavc za prispevek pri razvoju celjskega srednješolskega izobraževanja, Celjska Mohorjeva družba za 170 let neprekinjenega delovanja na področju založništva in Slovensko ljudsko gledališče Celje za 70 let uspešnega delovanja.

Srebrni celjski grb bo župan podelil Milanu Čepinu za izjemen doprinos k razvoju Celja kot športnega mesta, bronasti celjski grb pa Marjanu Teržanu za uspešno podjetniško pot in prispevek k razvoju celjskega gospodarstva.

Za odličnost v celotnem študijskem obdobju pa bo podelil šest kristalnih celjskih grbov. Prejeli jih bodo Anja Ulaga, Neža Ema Komel, Anita Amon, Tina Robič, Vesna Vrečko Pizzulin in Žan Žvižej.

Projekti v MOC, ki so bili uspešno izpeljani kljub epidemičnemu letu

Ob praznovanju praznika Mestne občine Celje se spodobi ozreti tudi na izvedene projekte, ki jih je mestna uprava uspela izvesti kljub epidemiji in so v naše mesto prinesli pozitivne spremembe ter vsem generacijam omogočili lepše, kvalitetnejše in bolj polno življenje.

Tako smo se lani v Celju med drugim razveselili odprtja Tehnoparka Celje, novega odseka severne vezne ceste, sistema Park & Ride, prenovljene Gubčeve in Lilekove ulice, dveh novih krožišč in novih prostorov Glasbene šole Celje. Poleg tega se je začelo z urejanjem mreže kolesarskih povezav in gradnjo nove stanovanjske soseske Dečkovo naselje DN-10, ki bo stala okoli 17,4 milijona evrov in predstavlja največji občinski projekt na področju stanovanjske politike v zadnjih dvajsetih letih. Že junija bosta namenu predana prva dva bloka, v katerih bo svoj nov dom dobilo 50 upravičencev. Nova stanovanjska soseska s 142 stanovanji v šestih stanovanjskih blokih in garažno hišo bo sicer v celoti zgrajena prihodnje leto.

Izpostaviti velja še odprtje prenovljene stavbe na Gregorčičevi ulici 6 v katero bo Zdravstveni dom Celje predvidoma meseca maja premestil nekatere storitve oziroma dejavnosti in tako še izboljšal kakovostno izvajanje zdravstvenih in drugih storitev. Kmalu bo prizidek, ki bo rešil dolgoletno prostorsko stisko, dobila tudi Osnovna šola Hudinja.

Do konca leta bomo imeli v Mestni občini Celje tudi 44 na novo urejenih odsekov kolesarskih povezav v skupni dolžini 30 kilometrov, ki bodo z nekaj manj kot 27 kilometri že zgrajene kolesarske infrastrukture omogočale varno, udobno in prijetno kolesarjenje.

Vse več je tudi občanov, ki za vožnjo v naravo ali po opravkih uporabljajo KolesCE, ki ga imamo v Celju od leta 2018, ko je bilo postavljenih prvih 17 postaj s 100 kolesi. Sistem KolesCE se do danes ponaša že z 22 postajami in 150 kolesi, od katerih je večina električnih. Letos pa sistem čaka nova razširitev, saj ga bo MOC s pomočjo nepovratnih finančnih spodbud, ki so namenjene za naložbe v izgradnjo kolesarske infrastrukture, razširila z 12 novimi postajami. Letos se bo pričela tudi izgradnja manjkajočega dela kanalizacijskega omrežja ter obnova lokalnih cest.

Na Mestni občini Celje so letos več sredstev kot lani namenili tudi za spodbujanje gospodarstva. Nedavno so tako objavili Javni razpis za dodeljevanje pomoči gospodarstvu zaradi izpada poslovanja zaradi posledic COVID–19, s katerim bodo gospodarskim subjektom, prizadetim zaradi epidemije, razdelili 275.000 evrov nepovratnih finančnih sredstev. Po sprejemu rebalansa letošnjega občinskega proračuna bo objavljen še Javni razpis za dodeljevanje pomoči za razvoj gospodarstva v Mestni občini Celje za leto 2021 za mikro, mala in srednja podjetja.

V Mestni občini Celje se zavedajo, da je ustvarjanje ugodnih pogojev za gospodarski razvoj občine ena od pomembnejših nalog lokalne skupnosti. V teh težkih časih bo pomoč gospodarstvu pri pokrivanju stroškov povezanih z investicijami, odpiranju novih delovnih mest in zagonu turizma v starem mestnem jedru ter na Šmartinskem jezeru zelo dobrodošla.

Županovo voščilo ob prazniku

Župan Bojan Šrot: »Zavedamo se, da je bilo zadnjih dvanajst mesecev za marsikoga težkih in zato kot lokalna skupnost z najrazličnejšimi ukrepi pomagamo, kolikor lahko, tako socialno ogroženim občankam in občanom kot kulturnikom in podjetnikom. Ko je težko, je treba držati skupaj. Vsem bi se rad zahvalil, ker ste odgovorni in spoštljivi. Vem, da živimo v različnih okoliščinah, da smo postavljeni pred različne izzive in da je nekaterim težje kot drugim. Vse to spoštujem in vsem želim, da bi se razmere kmalu obrnile na bolje. Zagotavljam vam, da si bomo še naprej prizadevali, da bomo ostali mesto z veliko mero socialne pravičnosti in da bomo pomagali vsem tistim, ki jih je ali jih še bo epidemija najbolj prizadela.

Drage Celjanke in Celjani, iskreno vam čestitam ob prazniku našega mesta, 11. aprilu. Želim si, da bi bilo življenje v Mestni občini Celje lepo za vsakogar. Želim vam, da bi bili zdravi, da bi lahko delali in da bi bili ponosni na svoj dom. Vse najboljše, Celje!«

foto: MOC

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 2,333 seconds.