Mestna občina Celje spodbuja elektromobilnost

17. 09. 2017 12:00

V nizkoogljično družbo preoblikovali samo pod pogojem, da bomo povečali energetsko učinkovitost, povečali izkoriščanje obnovljivih virov energije in razvili še bolj napredne energetske sisteme. Tega se zaveda tudi Mestna občina Celje, zato z veseljem podpira projekt Edison, ki je bil predstavljen na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju in v njem sodeluje kot pilotno mesto.

elektricni_avtomobil1Razvoj zelenih mobilnostnih tehnologij je naša skupna prihodnost, zato želi Mestna občina Celje prispevati k temu, da se bodo občani lažje odločili za nakup električnih avtomobilov. Glede na to, da veliko voznikov osebnih avtomobilov dnevno prevozi manj kot 50 kilometrov, ima e- mobilnost v Sloveniji velik potencial, vendar se je potrebno zavedati, da do sprememb ne bo prišlo čez noč.

Najprej je potrebno pripraviti vse potrebno za razvoj ustrezne infrastrukture, torej za postavitev javnih polnilnic na javnih parkirnih mestih, in še več pozornosti nameniti osveščanju ljudi, da električni avtomobili ne ustvarjajo toplogrednih plinov, da ne povzročajo hrupa in da so tudi stroški prevoza bistveno nižji.

Mestna občina Celje želi biti drugim vzor, zato je svoj vozni park že opremila z dvema električnima kolesoma in električnim avtomobilom Renault ZOE. V kratkem bo kupila še en električni avto. V prihodnjih mesecih bo postavila dodatne polnilne postaje, ki jih bodo lahko uporabljali taksisti in ostali vozniki električnih avtomobilov.

V Celju je trenutno na različnih lokacijah približno deset polnilnih postaj. Eno od teh je Mestna občina Celje postavila v Ozki ulici. S sprejetjem novega Odloka o taksi službah, ki bo v celoti začel veljati prihodnje leto, tudi taksiste spodbuja k elektromobilnosti. Tisti, ki bodo upoštevali eko standarde in bodo vozili električne avtomobile, bodo namreč plačevali bistveno manjšo pristojbino. Letos je Mestna občina Celje sprejela tudi Celostno prometno strategijo Mestne občine Celje, v kateri so določeni ukrepi za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Ta bo zmanjšala motorni promet, emisije toplogrednih plinov ter porabo energije in s tem med drugim omilila problem onesnaženja s PM10 delci.

V sklopu projekta Edison je Mestna občina Celje pokrila stroške za najem električnega avtobusa, ki ta konec tedna obiskovalce MOS-a brezplačno vozi na relaciji od centra mesta do Celjskega sejma.

sola-voznje-polsi-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 2,820 seconds.