Celje bo dobilo javni sistem izposoje koles, Generator in novo stanovanjsko sosesko

15. 12. 2017 06:17

Mestna občina Celje je maja letos sprejela Celostno prometno strategijo, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Cilj je spodbujanje trajnostnih načinov mobilnosti (hoja, kolesarjenje, javni potniški promet in alternativne oblike mobilnosti.

Javni sistem izposoje koles za večjo mobilnost in manj obremenjeno okolje
Bojan Šrot je na novinarski konferenci predstavil nekatere načrtovane aktivnosti občine v volilnem letu
Bojan Šrot je na novinarski konferenci predstavil nekatere načrtovane aktivnosti občine v volilnem letu

V novem letu želi Mestna občina Celje še dodatno spodbuditi ukrepe za izboljšanje kolesarskega prometa in javnega potniškega prometa v občini. Ob tem velja izpostaviti uvedbo javnega sistema izposoje koles, ki vključuje postavitev 17 postaj javnega sistema izposoje koles, nakup 100 koles za potrebe sistema in pripravo ter vzpostavitev programske opreme za podporo in delovanje javnega sistema izmenjave koles.

Poleg tega se bo v novem letu občina dodatno zavzemala za ureditev mreže kolesarskih povezav, saj so v sklopu investicije načrtovani tudi ukrepi, s katerimi bo mreža kolesarskih povezav tvorila celoto. Ta bi omogočala varno, udobno in privlačno uporabo, hkrati pa bi pozitivno vplivala na kolektivno zavest o pomenu trajnostne mobilnosti. V praksi to pomeni dopolnitev ali označitev 46,3 km novih kolesarskih povezav v mestu, postavitev šestih tabel za potrebe predstavitve pomena trajnostne mobilnosti, postavitev treh števcev kolesarjev in postavitev treh servisnih stojal. Izvedba na terenu je planirana v letih 2019, 2020 in 2021, predvidena skupna vrednost operacije pa znaša 2.292.865,06 evrov.

Generator in več stanovanj

Župan Bojan Šrot je nedavno na novinarski konferenci izpostavil dva projekta, ki se mu zdita še posebej pomembna. Gre za generator in gradnjo stanovanj.

Dečkovo nasilje bo bogatejše za stanovanjsko sosesko.
Dečkovo nasilje bo bogatejše za stanovanjsko sosesko.

Generator je projekt, ki bo v centru Celja odprl nov prostor, namenjen vsem generacijam, zagonskim in visokotehnološkim podjetjem ter drugim s področja tehnologij z višjo dodano vrednostjo. Svoje nove prostore bodo dobila tudi start up podjetja. Projekt se bo oblikoval v tesnem sodelovanju z lokalnimi osnovnimi in srednjimi šolami ter gospodarskimi deležniki. Izvedba projekta se bo predvidoma odvijala v letih 2018 in 2019. Investicija je ocenjena na 3,5 mio evrov.

Novih prostorov pa se ne bodo razveselili le podjetniki, temveč tudi Celjani. Za to bo poskrbel projekt Dečkovo naselje, ki predvideva dograditev Dečkovega naselja z novo stanovanjsko sosesko na površini 20.000 m². Predvidena je izvedba komunalne infrastrukture, izgradnja 6 stanovanjskih objektov s 130-140 stanovanji in parkirno hišo s parkirišči za stanovalce.

Finančni viri bodo zagotovljeni s strani Mestne občine Celje in Nepremičnin Celje ter iz evropskega sofinanciranja. Zaenkrat je vrednost investicije ocenjena na 13.5 mio evrov.

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 0,692 seconds.