Mestni gozd je znova odprt in varen za obiskovalce

09. 01. 2018 11:36

rp_Mestni-gozd1-300x200.jpgČeprav sanacija še ni v celoti končana, je Mestni gozd varen in znova odprt za obiskovalce, sporočajo iz Mestne občine Celje.

Delavci podjetja Iglavci, d. o. o., ki ga je Mestna občina Celje izbrala za izvajalca del, so odstranili veje, ki so se prejšnji mesec zaradi močnega vetra polomile in padle na sprehajalne poti ali v njihovo neposredno bližino.

Ob pomoči celjskih poklicnih gasilcev so odstranili tudi polomljeno bukev ob sprehajalni poti med Drevesno hišo in Anskim vrhom, ki je bila za mimoidoče še posebej nevarna.

Mestni gozd se razprostira na 94 hektarih gozdne površine in s 14 kilometri sprehajalnih poti predstavlja največjo urejeno, javno zeleno površino v Celju, ki obiskovalce, sprehajalce in rekreativne športnike privablja v vseh letnih časih.

Na Mestni občini Celje skrbno, celovito in načrtno gospodarijo z gozdovi, ki so v občinski lasti. Poleg tega zadnji dve desetletji tudi načrtno odkupujejo gozdne površine v okolici mesta in si prizadevajo, da bi bile urejene in privlačne tako za turiste kot domačine.

Kot pravijo na občini, na tem področju zelo dobro sodelujejo s celjsko krajevno enoto Zavoda za gozdove Slovenije. Da bi s trajnostno ureditvijo, zavarovanjem in upravljanjem gozdne površine v polnosti dosegle svoje ekološke in socialne funkcije, je bil leta 1996 na predlog celjskih gozdarjev zasnovan projekt Mestni gozd.

V sklopu projekta Gozdovi za mesta – GREEN4GREY, ki ga je Mestna občina Celje vodila v sodelovanju s celjskimi gozdarji, je Mestni gozd postal bogatejši za gozdno otroško igrišče, nove gozdne učne poti, trim stezo z desetimi telovadnimi napravami, manjši oder, klopi za počitek in edinstveno Drevesno hišo, ki je največja tovrstna hiša v Slovenij in je v celoti narejena iz duglazije, lesa iz mestnega gozda. Čez zimo je zaprta, tako da bo svoja vrata znova odprla predvidoma sredi marca. Namenjena je različnim prireditvam in je za šolarje in obiskovalce pravi informativni ter izobraževalni center Mestnega gozda.

Število obiskovalcev Mestnega gozda iz leta v leto narašča. V celjski krajevni enoti Zavoda za gozdove Slovenije na osnovi vzorčnih štetij ocenjujejo, da je leta 2000 Mestni gozd obiskalo okoli 15.000 ljudi, predlani pa naj bi bilo obiskovalcev že okoli 65.000.

MOC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,780 seconds.