Načrtovane nove aktivnosti v Mestnem parku Celje: protipoplavni nasip, obnova stare fontane in glasbenega paviljona,…

18. 01. 2018 12:27

Na Mestni občini Celje nameravajo v okviru razpoložljivih finančnih sredstev in v tesnem sodelovanju s celjsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije celovito prenoviti in revitalizirati Mestni park Celje.

sprehajalna-pot-2Del načrtovanih aktivnosti je že v teku. Med njimi je lani zasajeni lipov drevored, ki ga bodo spomladi opremili še s klopmi, obnovili pa bodo tudi javno razsvetljavo.

Poleg tega namreava Ministrstvo za okolje in prostor med drevoredom in obstoječo cesto zgraditi protipoplavni zemeljski nasip, ki bo ozelenjen in bo park varoval pred poplavami.

Ker se na Mestni občini Celje zavedajo, da je park duša mesta in da mora biti urejen tako, da bo vabljiv za sprehajalce in turiste, ter primeren za družabna in kulturna srečanja, bodo med drugim poskrbeli tudi za obnovo fontane, ki je bila na koncu glavne promenade zgrajena leta 1909 v spomin na 60. letnico cesarja Franca Jožefa in je bila v tistem času vsem v ponos.

fontana-v-mestnem-parkuFontana že dolgo ne služi več svojemu namenu parkovnega elementa vodne površine v parku. Betonsko korito je počeno, instalacije za vodo, kanalizacijo in elektriko pa so dotrajane. Zato je obnova mišljena kot novogradnja, ki bo imela enake dimenzije in enake oblike kot jih je imela fontana nekoč.

Bazen bo zgrajen iz klasičnega gladkega betona in bo imel okoli osem metrov premera. Sredi fontane bosta ob vodni šobi nameščeni podvodni svetilki, okrog njiju pa bo položena kamnita zložba iz naravnih kamnov.

Južno od fontane bodo uredili tudi podzemno strojnico v kateri bo rezervoar z vgrajeno črpalko in ostalimi napravami, ki so potrebne za delovanje fontane. Postavili bodo nadzemno elektro omarico, ki ne bo služila samo za električno napajanje fontane, ampak tudi za priključitev glasbenega paviljona, ki ga prav tako želijo obnoviti v prihodnjih letih.

Glasbeni paviljon so zgradili leta 1891, ko je Celje obiskal cesar Franc Jožef. Od lesene zgradbe z razgibano strešico je ostal samo še kamnit podstavek.

Foto: MOC

bumfest-zalec-polsi-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,903 seconds.