Potrjen perspektivni petletni lokalni program za mladino v Mestni občini Celje

22. 06. 2022 06:00

Včeraj je Mestni svet Mestne občine Celje na 23. redni seji soglasno sprejel Lokalni program za mladino v Mestni občini Celje: MLADI SO CELJE 2022 – 2027.

Lokalni program za mladino v Mestni občini Celje: MLADI SO CELJE 2022 – 2027 je pripravil Celjski mladinski center v sodelovanju z Mestno občino Celje in Mladinskim svetom Celje. Tekom procesa priprave lokalnega programa, s pričetkom konec leta 2019, je bilo izvedenih veliko aktivnosti, pri katerih so sodelovali predvsem mladi, mladinske organizacije, organizacije za mlade, predstavniki formalnega šolskega izobraževanja in vse druge strokovne organizacije, ki delajo za mlade ali z mladimi.

Prioritetna področja, na katera se dokument osredotoča in so ključna za mlade v občini so:

 1. Zaposlovanje in podjetništvo
 2. Stanovanjska politika
 3. Psihično in fizično počutje
 4. Okolje
 5. Neformalno izobraževanje
 6. Infrastruktura
 7. Aktivacija in mladinsko organiziranje
 8. Dialog z odločevalci
 9. Informiranje
 10. Kultura in prosti čas

Na podlagi rezultatov spletne ankete, ob izvedbi fokusnih skupin in upoštevanju usmeritev evropskih in nacionalnih strateških dokumentov je delovna skupina pripravila strateške cilje in ukrepe za posamezna področja, ki naj bi se izvajali v obdobju 2022 – 2027. Te ukrepe je javno predstavila in jih dopolnila s pobudami.

Predlogi ukrepov na področju mladine v Mestni občini Celje so v Lokalnem programu na področju mladine v MOC osrednji in najpomembnejši del celotnega dokumenta. Pripravljenih je 29 ukrepov, ki so bili zasnovani na osnovi predlogov, ki so jih podali mladi, mladinski delavci in strokovni delavci s področja mladine in mladih.

Med ukrepe sodi tudi:

 • Zagotavljanje letnih usposabljanj novih mladinskih delavcev, zaposlenih prek programa javnih del, ki bodo v okviru svoje zaposlitve izvajali aktivnosti za mlade in z mladimi, pod vodstvom Celjskega mladinskega centra.
 • Vzpostavitev mladinskega uličnega dela in/ali četrtnega mladinskega dela.
 • Možnost brezplačne uporabe športne občinske infrastrukture v času šolskih počitnic za šolajočo mladino.
 • Zagotavljanje opravljanja počitniškega dela mladih na temo družbene odgovornosti.
 • Participacija mladih pri pripravi turistične ponudbe v MOC.
 • Povečanje dostopnosti stanovanj mladim in mladim družinam.
 • Zagotavljanje površin za vrtove za mlade in mlade družine.
 • Reševanje bivanjskega problema mladim družinam.

S sprejetjem Lokalnega programa za mladino se je Mestna občina Celje zavezala, da bo načrtno urejala področje mladine in vzpostavila dolgoročno kakovostnejše okolje za življenje in razvoj mladih. V programu so opredeljeni konkretni ukrepi, nad katerimi bo bdel Celjski mladinski center kot osrednja institucija na področju mladine v MOC.

Program v celoti najdete TUKAJ

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 2,371 seconds.