Mesto Celje: 564 let mestnih pravic, 11 prejemnikov grbov, 19 let galerije na prostem


mag_darja_turkMesto Celje praznuje. 11. aprila bo minilo 564 let, odkar je Friderik II. Celju podelil mestne pravice. Mesto bo ves april praznovalo s številnimi prireditvami, osrednja slovesnost pa bo počastila predvsem letošnje prejemnike celjskih grbov.

Na minuli novinarski konferenci je prejemnike grbov, dogajanje ob prazniku, in glavne aktivnosti Mestne občine Celje od lanskega aprila, predstavila podžupanja mag. Darja Turk.

Mestni svet Mestne občine Celje je v februarju potrdil 11 prejemnikov celjskih grbov, župan pa bo grbe podelil na osrednji slovesnosti v soboto, 11. aprila, ob 19.30 v Narodnem domu.

Zlati celjski grb prejme ČASNIK NOVI TEDNIK za sedem desetletij celostnega in kakovostnega poročanja o dogodkih v Celju in njegovi okolici. Srebrni celjski grb prejmejo VLADIMIR LJUBEK za dolgoletno vsestransko delovanje v Krajevni skupnosti Pod gradom ter prizadevanje za blaginjo sokrajanov, DANIJEL PAVLINEC za izjemne dosežke na športnem področju ter TONE PRIMOŽIČ za dolgoletno uspešno vodenje in organizacijo sekcije izletništva v Planinskem društvu Celje – Matica.

Bronasti celjski grb prejmejo DON BOSKOV CENTER IN SALEZIJANCI za nudenje pomoči otrokom in mladim, ki se znajdejo v brezupnih življenjskih situacijah in za uspešno vodenje različnih programov za vse generacije, MATEVŽ PETEK za ustvarjalnost in inovativni pristop v razvoju start-up podjetništva med mladimi ter MARJAN TURNŠEK za večletno uspešno delo v kmetijsko – gozdarski panogi in prizadevanje za kakovostno življenje sokrajanov v Krajevni skupnosti Ostrožno.

Kristalni celjski grb za odličnost v celotnem študijskem obdobju pa prejmejo MAJA LIPUŠ, GEA PANTNER VOLFAND, AJDA SENIČAR in MAŠA ŠKRINJAR.

Osrednjo slovesnost bo neposredno prenašala TV Celje, zagotovljeno bo tudi prevajanje v slovenski znakovni jezik.

Ob prazniku Mestne občine Celje se bodo zvrstile številne prireditve, med njimi mnoge tradicionalne. Med drugim se bodo odvile:

Festival prostovoljstva, ki je letos že 10. po vrsti in bo potekal v petek, 24. aprila, ob 11. uri v atriju Celjskega mladinskega centra;

31. Mednarodni mladinski pevski festival, ki bo od 14. do 19. aprila mesto napolnil s pesmijo in mladostno energijo;

predstavitev raziskovalnih nalog osnovnošolcev, ki bo danes, 2. aprila, ob 14. uri na OŠ Hudinja in predstavitev raziskovalnih nalog srednješolcev, ki bo v četrtek, 9. aprila, na Gimnaziji Celje – Center in na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje;

prireditev ulična četvorkaCeljski maturant, ki bo v soboto, 11. aprila;

svetovni dan zdravja z osrednjim dogodkom, ki bo v soboto, 11. aprila, na Krekovem trgu, številne aktivnosti pa bodo potekale vse od 7. aprila. Po vsem Celju bodo izvajali preventivne zdravstvene meritve, organizirali predavanja o zdravem načinu življenja, različne vadbe, pohode ipd. Strokovni posvet ob svetovnem dnevu zdravja pa bo v četrtek, 9. aprila, v Celjskem domu na temo varna hrana.

Podroben program prireditev je na voljo v brošuri, ki jo Mestna občina Celje izda ob prazniku, na spletni strani MOC in v Mestnem časopisu.

Mestni časopis vsako leto prejmejo vsa gospodinjstva v Mestni občini Celje. V nabiralnikih bo od 3. aprila. Med drugim vsebuje podroben program prireditev ob prazniku MOC, kratko predstavitev prejemnikov celjskih grbov in mladih ustvarjalcev 19. galerije na prostem, predstavitev zanimivih ponudnikov v starem mestnem jedru, kratek in slikovit pregled aktivnosti MOC od lanskega aprila, poklon 125-letnici športa v Celju, ki jo letos obeležujemo itd.

V Mestnem časopisu napovedujemo tudi Mesec športa, ki bo od 8. maja do 7. junija po vsem Celju družil in spodbujal rekreativne športnike in vse tiste, ki bi to radi postali.

Galerija na prostem

Že 19. leto zapored so otroci in mladi s čopiči in barvami ob prazniku Celja naslikali svoj pogled na knežje mesto. Navdih za letošnjo Galerijo na prostem so črpali iz značaja in vizije Celja – ‘mesto brezčasnega vrveža’. Na Mestni občini Celje smo navdušeni nad bogato domišljijo in izvirnimi idejami otrok in mladih. Veliki panoji bodo od 8. aprila po vsem mestu sporočali, da praznujemo.

To je projekt, na katerega je Celje upravičeno ponosno. Na spletni strani MOC bo mogoče preko posebne aplikacije vsako izmed ustvarjenih slik poslati na poljuben elektronski naslov kot »pozdravnico«.

Občankam in občanom ob 11. aprilu, Prazniku Mestne občine Celje

ter vseh Celjank in Celjanov,

čestitamo in jih prijazno vabimo,

da se udeležijo katere izmed številnih prireditev v tem mesecu.

 

polsi-kegljanje-klik