Mestu Celje priznanje za tretje mesto v kategoriji Do turistov najprijaznejši kraj


dnevnikova_izvidnica_1 V začetku januarja je časopisna hiša Dnevnik v sklopu akcije Dnevnikova izvidnica v Celje poslala tri skrite popotnice (Čehinje), ki so ocenjevale turistično prijaznost knežjega mesta. Celje je dobilo 90 od 100 možnih točk.

Skupaj je sicer več takšnih izvidnikov v 15 tednih obiskalo 15 slovenskih krajev (Celje, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Črna na Koroškem, Divača, Dolenjske toplice, Gornja Radgona, Koper, Litija, Moravske toplice, Nova Gorica, Podčetrtek, Ruše, Veržej).

Rezultate akcije so v ponedeljek, 16. marca, razglasili na podelitvi priznanj na Ljubljanskem gradu kjer je mesto Celje prejelo dve priznanji. V kategoriji »Do turistov najprijaznejši kraj« je prejelo priznanje za 2. mesto po mnenju strokovnjakov s področja turizma in etnologije ter uredništva Dnevnika in priznanje za 3. mesto po mnenju tujih gostov. Obe priznanji je za Mestno casino pa natet občino Celje prevzela mag. Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje.

dnevnikova_izvidnica_2

V nagovoru je voditeljica prireditve mesto Celje napovedala kot vzhajajočo turistično zvezdo v Sloveniji, k čemur so pripomogli posodabljanje turističnih kapacitet v mestu, prenova starega mestnega jedra, bogat program prireditev in dogodkov, porast zasebnih investicij v starem mestnem jedru, profesionalen  kader v TIC-ih, muzejih, hotelih, hostlih in restavracijah, lokalih ter nenazadnje ustrežljivost in prijaznost Celjank in Celjanov.

Ena od Čeških izvidnic, ki je med drugim pohvalila prijaznost domačinov, kulinarično ponudbo in slikovito staro mestno jedro,  je povedala tudi: »Na Češkem je na tisoče gradov in muzejev in videla sem že skoraj vse, a tako lepo urejenega muzeja, kot je Pokrajinski muzej Celje, pa še ne.  Razstava o grofih Celjskih je bila odlično organizirana in zelo interaktivna – isto vsebino bi lahko predstavili tudi na veliko bolj dolgočasen način. Res sem bila pozitivno presenečena. Tam bi lahko ostala pol dneva!«

Ocene, ki jih je dobilo Celje od izvidnic (1-10):

1. Urejenost, videz kraja, čistoča – 8
2. Promet, javni prevoz, kažipoti, označevanje znamenitosti – 8
3. Namestitev – 7
4. Kulinarična ponudba (lokalne jedi, lokalna pijača) – 10
5. Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska in nasploh) – 10
6. Ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave – 10
7. Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi značilnega za kraj/pokrajino – 8
8. Spletne strani kraja in znamenitosti – 10
9. TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost… – 10
10. Gostoljubnost, splošni vtis – 9